Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkesson: "De andra partierna är inte hederliga"

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON

På fredagen meddelade Jimmie Åkesson att SD inte kräver några samtal eller förhandlingar för att stödja Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat.

På lördagen hålls SD:s 2018-konferens i Norrköping.

– Jag har flörtat med Anna Kinberg Batra, men det är inte för att jag plötsligt har blivit moderat eller tycker att Moderaterna borde styra landet, säger Åkesson.

När Jimmie Åkesson kliver upp på scenen inför medlemmarna under konferensen i Norrköping är han iklädd en lång, blond peruk. Anledningen är lite oklar, enligt Åkesson handlar det om att konferensen hade 1980-talstema, och publiken verkar uppskatta spexet.

Efter att ha tagit av sig peruken inleder Jimmie Åkesson sitt tal med att nämna de nya siffrorna från SCB:s partisympatimätning, som visar att Sverigedemokraterna i dag ser ut att bli Sveriges näst största parti.

– Det går väldigt bra för oss. Vi är i dag ett av Sveriges största partier. Vi utmanar på riktigt om att styra det här landet. Visst är det häftigt, säger han.

Hyllade medlemmarna

Jimmie Åkesson hyllar partiets medlemmar, som har fördubblats sedan valet 2014, för att ha utvecklats mycket sedan dess.

– Man ser hur driva ni är i de frågor som vi driver. Man ser hur mycket ni har lärt er, och hur mycket erfarenhet ni har skaffat er under de här tre åren som har gått sedan valet. Medlemmar som innan valet kände sig väldigt osäkra, är nu hur säkra som helst i sina områden, säger han.

– Det visar att kan man bygga ett politiskt parti och en ny folkrörelse underifrån, genom ett genuint engagemang, ett driv och en känsla för förändring. Vi är en folkrörelse och jag älskar det, fortsätter Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson höll tal på SD:s utvecklingskonferens i Norrköping.

 

Fler kvinnliga väljare

Jimmie Åkesson berättar att de har börjat fånga upp en bredare väljarkrets, bland annat en stor ökning i andelen kvinnliga väljare. Han menar att det inte längre går att ringa in vem den typiska Sverigedemokraten är.

– Vi växer på höjden. Men vi har också växt mycket på bredden på senare år. Hade man frågat en statsvetare för några år sedan hade de sagt att den typiska väljaren var en man, som inte hade gått i skolan och som bor i Skåne. I dag är vi ett parti som tar väljare ur samhällets alla delar, säger Jimmie Åkesson.

Ökat stöd bland nya svenskar

Enligt Jimmie Åkesson lockar Sverigedemokraterna också allt fler väljare bland personer som nyligen kommit till Sverige. Han tar upp problematiken med kriminalitet i utanförskapsområden som en viktig anledning till det.

– Vilka är det som drabbas i första hand? Den som verkligen drabbas på riktigt, där det blir väldigt påtagligt i vardagen, är de människor som lever i de här områdena. Det är de som får sina bilar uppbrända, sina skollokaler vandaliserade. Det är de som inte kan handla på torget för att gängen står och handlar knark. Är det då konstigt att de vänder sig till det parti som tar de här frågorna på allvar? Jag tycker inte att det är konstigt, jag tycker att det är helt naturligt, säger Jimmie Åkesson.

Han menar att det finns möjlighet att vinna fler röster bland dessa personer.

– Där har vi en väldig potential tycker jag, om vi kan förklara vår inkluderande nationalism för dem. Om vi kan förklara vad vi vill bygga, med det moderna folkhemmet. Kan vi förklara det kommer vi att vinna dessa väljare också, säger Jimmie Åkesson.

Kritiserar etablissemanget

I talet för Jimmie Åkesson ett resonemang om etablissemanget, som han menar att Sverigedemokraterna inte är en del av. 

– I någon formell mening är vi ju det. Vi sitter i riksdagen, vi har en förhållandevis bra lön där. Vi får en plattform i medier, i Sveriges riksdag, jag kan sitta på middag med kungen ibland. I den meningen är vi en del av etablissemanget. Men det är inte det vi menar, det är ingen formell titel. Det är en gemenskap, en vänsterliberal gemensam. När vi pratar om det pratar vi om en politisk, medial, kulturell och humorelit, säger SD-ledaren.

Han vill i stället se ett nytt slags etablissemang, som partiet ska skapa.

– Ett folkligt etablissemang. Som har folkets intressen framför sig. Det finns en klyfta mellan eliten och vanligt folk. Den klyftan tenderar att växa, nu är den kanske större än någonsin, säger Jimmie Åkesson.

Vill avsätta regeringen – och Sjöstedt

SD-ledaren tar även upp regeringsbildningen och diskussionen om vilka partier som går i block med andra.

– Det enda vi kräver är att vi sätter stopp för den här destruktiva utvecklingen som vi ser i dag. Det enda vi kräver är att vi avsätter Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt och ersätter dem med något annat, säger Jimmie Åkesson.

Hur framtida partisamarbeten kan se ut återstår att se. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt blir däremot svår att avsätta eftersom Vänsterpartiet inte ingår i den rödgröna regeringen.

"Jag har flörtat med Kinberg Batra"

Efter Moderaternas presskonferens på fredagen, där Anna Kinberg Batra petade två partitoppar, sa Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna inte kräver några samtal eller förhandlingar för att stödja henne som statsministerkandidat. Under lördagens tal ville han förtydliga sitt uttalande:

– Jag har flörtat med Anna Kinberg Batra, men det är inte för att jag plötsligt har blivit moderat eller tycker att Moderaterna borde styra landet, säger Jimmie Åkesson och menar att regeringen Reinfeldt gjorde i stort sett "allt" fel.

– Vi ska öppna våra hjärtan, sa han. Vi har oerhörda skogsarealer där folk kan bo. Det tycker Reinfeldt. Moderaterna har nu backat från den invandringspolitiken. Anna Kinberg Batra ska ha heder för att hon har förstått att det inte är så enkelt som de andra säger.

"De andra partierna är inte hederliga"

Jimmie Åkesson kritiserar de andra riksdagspartierna för att de anklagar Sverigedemokraterna för att ha orsakat "parlamentarisk oreda".

– De andra partierna är inte hederliga, särskilt inte de liberala. Lyssna på Annie Lööf, hon lovar det ena och andra och säger att de ska bilda en alliansregering. Vem ska du bilda den med? Hur ska ni få majoritet? Ni vill ju inte prata med oss. Då säger hon att hon hellre bildar regering med Löfven, säger Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Vi är beredda att samtala, samarbeta och förhandla med alla partier. Jag är inte säker på att vi kommer överens, men vi kan väl prata i alla fall.

Kraven på Moderaterna

Åkesson säger också att Sverigedemokraterna kan tänka sig att ingå i en regering med Moderaterna, men med vissa krav.

– Det ska bygga på den kriminalpolitik som Moderaterna utlovat. Vi blir också garanten för att en moderatregering inte går för långt åt höger. Att de ändå ser till att det blir substantiella förändringar för alla de fattiga pensionärer som vi har i det här landet. Annars blir det ingen moderatregering, säger Jimmie Åkesson och nämner även invandringen som en viktig fråga som de inte tänker låta Moderaterna tumma på.

– Vi måste våga prata sakpolitik. Femton månader går snabbt. Är det någon som längtar till valet? frågar han avslutningsvis och får ett rungande ja från publiken.

Vill bli statsminister

Efter talet fick Jimmie Åkesson frågan, i Expressen TV:s livesändning, om han vill bli statsminister:

– Ja, annars hade jag inte haft den roll jag har i dag. Hade vi varit det största partiet i ett samarbete är det inte givet att Moderaternas partiledare är statsminister, säger han.

Kommer du att fortsätta vara partiledare efter valet?

– Det beror helt och håller på hur det går i valet och vad väljarna tycker om min insats. Som partiledare tar man en mandatperiod i taget, det är så man lever sitt liv. Men min ambition är att vara med och fortsätta påverka politiken i det här landet, säger Jimmie Åkesson.