Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: Skadar inte förtroendet för Lundgren

SD:s toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren anklagas av Kristina Winberg för att ha tafsat på en partikollega. Winberg har sparkats från partiet och har strukits från EU-listan.

Jimmie Åkesson dementerar att det skulle finnas en koppling mellan händelserna och säger att de har fortsatt förtroende för Lundgren.

– Jag känner inte till att det finns en misstanke om brott, säger Jimmie Åkesson. 

Sverigedemokraterna har nekat till att det finns kopplingar mellan Kristina Winbergs petning och hennes anklagelser om att Peter Lundgren ska ha tafsat på en partikollega. Något Jimmie Åkesson höll fast vid när han höll en presskonferens i Hörby,

– Jag tycker att det framgår ganska tydligt av det pressmeddelande som gick ut i går. Det är en samlad bedömning av en ganska lång rad händelser som lett fram till det, säger han.

– Hon har visat att hon inte vill vara en del av partiet, säger han. 

Jimmie Åkesson om anklagelserna mot Peter Lundgren: 

– Vi har under helgen haft kontakt med den berörda kvinnan och fäst 100 procent vikt av hur hon beskriver det här, och så har vi hanterat det efter det. Vi har lyssnat på henne. 

”Ni som hittat på det”

Åkesson säger att förtroendet för Peter Lundgren, som det ser ut just nu, består och att han kan sitta kvar. 

– Vi bedömer att det här inte skadar förtroendet för Peter Lundgren, säger han.

Om han blir misstänkt för sexuellt ofredande? 

– Jag vet inte vad den här historien handlar om mer än att vi fäst nästan 100 procent vikt vid vad den här kvinnan sagt. Jag känner inte till att det finns en misstanke om brott. Till skillnad från Expressen har jag en samlad bild av vad som hänt.  

Enligt Åkesson är kvinnan tydlig med att det här är utrett. 

– Nu är det här en sak mellan två personer som är väl bekanta med varandra. Sen har det hänt en sak som de rett ut sinsemellan. 

Åkesson säger återigen att det inte finns någon koppling mellan händelsen mellan Winberg och Lundgren, och det faktum att hon sparkats.

– Det är ni som hittat på det, säger han om Expressens publicering. 

Åkesson säger att det varit lite upp och ner kring hur Kristina Winberg sköt sitt uppdrag. 

– Sen har det varit en del turer, en hel del händelser. Men det som framför allt varit en utlösande faktor är att hon visat att hon inte vill vara en del av partiet, säger Åkesson.

– Hon fick en andra chans men har visat att hon inte var villig att ta den chansen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.