Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson: ”Hade gärna varit justitieminister”

Jimmie Åkesson skulle vilja bli justitieminister om han fick välja ministerpost.
NY TID. Jimmie Åkesson säger att SD:s storlek är ett kvitto på att de gamla konfliktlinjerna inom svensk politik: ”Vi har bidragit till att debatten i dag i väldigt hög grad handlar om andra saker än tidigare. Det tycker jag är vår hittills främsta insats i svensk politik”, säger han.Foto: Elin Jönsson
NY VÄLJARGRUPP. ”Det är orimligt om det är så att man inte ens lockar en tredjedel av LO:s medlemmar att rösta på det egna partiet. Hade jag varit LO-medlem hade jag satt press på LO att förändra sig och distansera sig från Socialdemokraterna”, säger Jimmie Åkesson om att S och SD enligt en Sifo-mätning är lika stora i gruppen LO-väljare.Foto: Olle Sporrong / Expressen / OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

När Sverigedemokraterna samlas för att besluta om den politik partiet ska driva de närmsta två åren är de – till opinionen sett – Sveriges största parti. 

I en stor intervju med Expressen ger partiledaren Jimmie Åkesson sin syn på kontakterna med övriga riksdagspartier, de petade SD-kvinnorna – och om de framtida regeringsplanerna.

– Justitieminister tycker jag verkar bra, säger han.

I slutet på nästa vecka samlas Sverigedemokraternas högst beslutande organ för att bestämma vilken politik partiet ska driva under de närmsta två åren. Bland annat förväntas partiet vända i frågan om sänkt abortgräns, en hållning som man – enligt den interna valanalysen efter valet 2018 – bedömde sig tappa ”flera procentenheter” i väljarstöd på. 

– Vi ställde oss frågan om det finns stöd för den linje vi haft med tanke på hur mycket vi har växt och breddat partiet. Och vi konstaterade att det nog inte gör det. Därför gör vi en förändring. Om utgångspunkten är att vi vill komma ner till en nordisk nivå när det gäller aborter finns det dessutom betydligt viktigare saker att göra än att sänka abortgränsen. Det är helt meningslöst faktiskt, säger Jimmie Åkesson och pekar ut frågan som den viktigaste politiska förändringen som det nu ska beslutas om. 

Skulle du säga att detta är en anpassning ni gör för att enklare kunna samarbeta med andra riksdagspartier?

– Nej, det är en förändring i sak. Sedan är det klart att det varit obekvämt för många i partiet som inte tycker så, eller att man fått försvara en politik som man kanske inte ens visste att vi drev. Så utgångspunkten för mig, och jag har ändå varit med och drivit det här, har varit att vi pratar mycket om abort trots att vi egentligen inte driver frågan. Och då är något fel. 

Du kan ha ett väldigt inflytande över regeringens politik utan att sitta med.

På fredagen publicerade Aftonbladet en opinionsmätning från Demoskop som visade att Sverigedemokraterna, med 24 procent av väljarstödet, nu gått om Socialdemokraterna i storlek och därmed är största parti i opinionen. Mätningen är gjort med en delvis ny metod, utan telefonintervjuer. Senare samma dag publicerades även SvD/Sifos färska väljarbarometer – där är det så tajt mellan S och SD att det inte går att säkert säga vilket parti som är störst.

Hur stor bedömer du att sannolikheten är för att Sverigedemokraterna sitter i regering efter nästa val?

– Det är en högre sannolikhet i dag än vad det var för några år sedan, men den är inte jättehög. Det är fortfarande problematiskt för andra partier att ta det steget tror jag. Och jag är inte säker på att det är det viktigaste för oss heller. 

– Att sitta i regering innebär så klart att du har en exekutiv makt på ett sätt som du inte har om du inte sitter i regeringen. Men du kan ha ett väldigt inflytande över regeringens politik utan att sitta med. Se bara på det inflytande som Centerpartiet och Liberalerna har över den socialdemokratiska regeringen nu. 

Så det kommer alltså inte vara ett krav om Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna får egen majoritet? 

– Jag kan inte säga att det inte kommer vara ett krav. Men jag tycker att det finns anledning att nyansera bilden av att vi är omöjliga. Det viktigaste är att vi successivt kan skapa någon slags motkraft mot det vänsterliberala blocket som bildats. Så nästa steg kanske inte är att bilda regering tillsammans, utan snarare att utgöra ett gemensamt regeringsunderlag. 

Om du fick bli minister, för vilket område skulle det helst vara?

– Justitieminister tycker jag verkar bra. Som det är i dag har du ju ett väldigt inflytande över två av våra viktigaste profilfrågor. Både justitieminister och migrationsminister i ett. Så det hade jag gärna varit. 

Ebba Busch Thor säger att Kristdemokraterna vid flera tillfällen fått frågan om de kan kolla med er vad ni tycker om en specifik fråga. Detta eftersom de är det enda parti som ”får” prata med er. Är det här något som du noterat? 

– Jag hör det hela tiden. Men jag upplever att vi i många utskott i dag har goda relationer med både Moderaterna och Kristdemokraterna. Det sker säkert också att man går bakvägen, men det har också blivit vanligare att man kommer direkt till oss. Att man bjuder in oss till samtal före beslut och sådant. Så det går i rätt rikting ur vårt perspektiv. 

Jimmie Åkesson

Ålder: 40.

Bor: Sölvesborg.

Familj: Sambon Louise Erixon (SD), som är kommunalråd i Sölvesborg. Tillsammans har de sonen Nils. 

Gör: Partiledare för Sverigedemokraterna sedan 2005. 

Under de senaste två veckorna har Sverigedemokraternas tre mest profilerade kvinnor i rikspolitiken flyttats neråt eller lämnat partitoppen. Är det en slump?

– Ja, att de är kvinnor är en slump. Och jag tror inte man ska fästa för stor vikt vid partistyrelse och sådana saker. Det är klart att det utåt sett upplevs som att det här är viktiga positioner, men i ärlighetens namn har man de viktigaste positionerna i riksdagshuset. På det sättet upplever jag snarare att utvecklingen går i motsatt rikting, alltså att vi har fler kvinnor som tar plats.

Henrik Vinge föreslås bli vice partiordförande. Ser du dig honom som en potentiell partiledare när du lämnar?

– Han är en av personerna som skulle kunna göra det, absolut. Nu kanske det är logiskt att jag inte är med i de diskussionerna, men jag upplever inte att det är en debatt om vem som ska ta över inom partiet. Jag bygger ett lag och det bygger man långsiktigt. Henrik Vinge och andra som kommer in i partistyrelsen nu är personer som funnits med i min närhet under en väldigt lång tid. 

NY. Jimmie Åkesson (SD) vid ett torgmöte i Malmö inför valet 1998, tre år efter att han hade gått med i partiet. Foto: FOTO: EXPO / EXPO

Du föreslås som partiledare i ytterligare två år. Är det sista gången du ställer upp till ett sådant val?

– Nej, det tror jag inte. Jag har egentligen sagt att om jag ställer upp den här gången så får jag nog vara beredd att vara med över nästa val också. Och vi har ju landsdagar igen om två år. Så det är min ambition. Som partiledare är man aldrig bättre än sitt senaste valresultat och än så länge går det i rätt riktning. 

Om du bortser från sakpolitiken – vilken annan partiledare är du mest lik?

– Alla brukade alltid säga att jag och Göran Hägglund (KD) såg väldigt lika ut. Till och med min mamma har förväxlat mig med Göran Hägglund. 

– Det måste ha varit valet 2010. Hon ringde mig en kväll och sade att ”nu har de rivit ner era valaffischer igen” efter hon hade kört över en på gatan. Så jag cyklade ner och kollade. Och då var det Göran Hägglund hon kört över. Pinsamt. Jag vet inte ens om jag berättade det för henne så hon får väl veta det nu då. 

LIKA SOM BÄR. Göran Hägglund (KD) på partiets valaffisch 2010 – som Jimmie Åkessons mamma trodde föreställde honom. Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Partistyrelsen föreslår att möjligheten att ta någon i förvar ska utökas. Att en person som lämnar förvar endast ska göra det för utresa ur landet. Skulle detta bli som ett svenskt Guantanamo?

– Det är inte förbjudet att lämna Sverige. Det glömmer man ofta bort i de här debatterna. Vi har väldigt många människor i Sverige som inte har rätt att vara här, men som av olika skäl vi inte kan utvisa för att det finns verkställighetshinder. Jag tycker att vi genom diplomati, biståndspolitiken och genom olika typer av förhandlingar ska kunna utvisa fler och övervinna verkställdhetshinder i högre grad i dag. Det är den ena delen. När det ändå inte går ska det vara fullt rimligt att man är tagen i förvar, men att man är fri att lämna landet när man vill. Förhoppningen är att man ska göra det då. 

Tre snabba med Jimmie Åkesson:

Vilken är din mest impopulära åsikt?

– Jag har inga impopulära åsikter (skratt). Nej, men det vi fått mycket kritik för är abortpolitiken. Det är uppenbart att det finns en avgrund mellan vad som hittills varit partiets hållning och väljarna.

Om du var tvungen att bli partiledare för ett annat parti, vilket skulle det vara då?

– Då skulle jag inte hålla på med politik.

När grät du senast för att du var ledsen?

– Det var för någon månad sedan när någon varit elak mot min son.

Kraven för att få medborgarskap ska kraftigt skärpas och tydligare kopplas till anpassning till och deltagande i det svenska samhället, föreslår också partistyrelsen. Vad kan det handla om för anpassning och deltagande?

– Det som är viktigt är att man uppvärderar medborgarskapet. Jag vet att vi driver att man ska ha bott i Sverige i tio år för att bli medborgare. Det tycker jag är rimligt. Men jag tycker egentligen att antalet år är mindre viktigt än vad du tillgodogör dig under den tid du faktiskt bor i Sverige. Lär du dig vettig svenska, har du en egen försörjning, kan du visa att du har förstått hur det svenska samhället fungerar? Det är viktigare. Det finns ju människor som bott här i decennier som inte kan ett ord svenska, enkelt uttryck, och det är ju orimligt. 

Hur ska man uppvisa att man respekterar de normer som gäller här? 

– Det är jättesvårt. Det pratas mycket om att man ska testa olika saker. Och det är det konkreta sättet, vilket man också gör i många europeiska länder. Man har språktest, test för vad man kan om samhället, historia och sådana saker. I vissa länder – Holland tror jag – har man också värderingstester. Jag tycker det ser lite väl absurt nu när man testar hur västerländsk någon är genom att kolla hur du reagerar när du ser ett homosexuellt par som kysser varandra och sådant. Jag är inte beredd att gå riktigt så långt, men det finns olika sätt att testa människor. 

Sverigedemokraternas landsdagar

Hur: Landsdagarna är Sverigedemokraternas högst beslutande organ, som hålls vartannat år. 

När: I år hålls partiets landsdagar i Örebro, mellan den 21 och 24 november. 

Vad: Under årets landsdagar kommer Sverigedemokraterna bland annat fatta beslut om att inte längre driva frågan om sänkt abortgräns och samvetsfrihet för barnmorskor. Man väntas även besluta om att ensamstående och samkönade par – till skillnad från vad man tidigare tyckt – ska få rätt att adoptera. 

”Vi har satt ner foten mot ideologiska avvikelser”, menar SD-ledaren Jimmie Åkesson i en intervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.