Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jimmie Åkesson: M vill regera med vårt stöd

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Jimmie Åkesson vill se ett nytt konservativt block i svensk politik – där SD, M och KD ingår. 

– Jag menar att det är oundvikligt att Sverige gör som andra nordiska länder. Sakpolitiskt är SD, M och KD väldigt nära varandra. Helt naturligt kommer vi hamna där förr eller senare, säger SD-ledaren i ”Bara Politik” i Expressen TV. 

Enligt Jimmie Åkesson är det också tydligt att M vill regera med SD:s stöd.  

På tisdagseftermiddagen berättade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson att partiet tänkte ge sitt stöd till Moderatledaren Ulf Kristersson i onsdagens statsministeromröstning. 

– Vi har inte fullt ut fått de garantier vi önskar däremot så anser jag att vi har goda skäl att anta att vi skulle få betydande inflytande över en sådan regering i de frågor vi tycker är viktiga, sa Jimmie Åkesson i Expressen TV. 

Antagandet om att SD skulle kunna få inflytande över en M+KD-regering har bland annat sin grund i olika kontakter mellan SD-företrädare och moderater och kristdemokrater, förklarade Jimmie Åkesson. 

Nu blev Ulf Kristersson nerröstad ändå – eftersom Centerpartiet och Liberalerna röstade emot honom. 

Åkesson vill se konservativt block i riksdagen 

I sitt anförande inför omröstningen talade Jimmie Åkesson om ett konservativt block med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.  I ”Bara Politik” utvecklar Jimmie Åkesson sitt resonemang. 

Han menar att det är tydligt att Liberalerna och Centerpartiet går vänsterut, mot Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Detta samtidigt som Moderaterna och Kristdemokraterna i stället närmar sig Sverigedemokraterna, enligt SD-ledaren.  

– Vi kommer förr eller senare att hamna på samma kant. Jag menar att det är oundvikligt att Sverige gör som andra nordiska länder. Sakpolitiskt är SD, M och KD väldigt nära varandra. Helt naturligt kommer vi hamna där förr eller senare, säger Jimmie Åkesson.   

”Finns en vilja att regera på vårt mandat”

SD-ledaren upprepar det han tidigare sagt om ”signaler” från moderater och kristdemokrater om att Sverigedemokraterna kan få ett betydligt inflytande över regeringspolitiken. 

– Sedan kan inte Moderaterna säga det rakt ut, säger Jimmie Åkesson. 

Men det finns andra sätt att visa att man vill ha SD:s stöd – exempelvis genom den budgetmotion som Moderaterna kommer att lägga fram. 

Enligt Jimmie Åkesson verkar också Moderaternas budget mycket lovande. Där ligger fokus på brottsbekämpning, integration och hälso- och sjukvård – tre av SD:s fokusområden. 

– Nu har vi inte sett innehållet i sak, men det är tre av fyra av våra fokusområden. Det är ingen slump. Man vill ha vårt stöd och man signalerar det på olika sätt, säger han.

Jimmie Åkesson: ”Man lyssnar på oss”

Enligt Jimmie Åkesson vittnar även hans partikolleger i riksdagen om att det nu ”blivit avsevärt mycket lättare” att diskutera politik. 

– Man lyssnar på oss. Det hänger ihop med att det finns en vilja att regera på vårt mandat, säger SD-ledaren. 

Under de senaste veckorna har Centerledaren Annie Lööf nämnts som en tänkbar sonderingsperson – av somliga till och med som en tänkbar statsministerkandidat. 

Jimmie Åkesson ger dock inte mycket för de spekulationerna. Han påpekar att många C-väljare snarare vill se just Ulf Kristersson som statsminister.