Jimmie Åkesson fast i Thailand över nyår

SD-ledaren Jimmie Åkesson firade julhelgen med familjen i thailändska Phuket.
Foto: Johan Jeppsson / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL
Phuket i Thailand är ett av svenskarnas favoritresmål.
Foto: Phanuwatnandee / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

SD-ledaren Jimmie Åkesson firade julhelgen med familjen i thailändska Phuket.
Planen var att komma hem före nyår, men på grund av akut magsjuka är SD-ledaren fortfarande kvar i semesterparadiset.
– Det stämmer att Jimmie Åkesson blev kvar några dagar extra på grund av sjukdom, säger Mikael Eriksson, politisk sekreterare hos Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson och hans familj tillbringade julhelgen i Phuket i Thailand. Hotellet som familjen valde har bland annat en spaavdelning.

I år valde Jimmie Åkesson att vara långledig över julen och påbörjade sin semester redan den 9 december. I Expressens partiledarintervju i december berättade han om planerna på att åka på solsemester. Resan är del i en målsättning som SD-ledaren har att kunna slappna av och hinna träffa de närmaste.

– För det första, och det tror jag är allra viktigast, jag har lärt mig att vara ledig på riktigt. Egentligen är man väl aldrig det i min roll i en formell mening, men jag har ändå… När jag är hemma med familjen, så försöker jag vara det. Jag tar mig tid till det. Jag försöker jobba så mycket som möjligt när jag är i Stockholm, och jobba lite mindre när jag är hemma, sa han då.

Drabbades av magsjuka

Även nyårshelgen planerade Jimmie Åkesson att fira med familjen, men då hemma i Sverige. Så blev det emellertid inte. Den bokade hemresan fick ställas in.

Orsaken: SD-ledaren och hela familjen hade drabbats av magsjuka.

När Jimmie Åkesson tillfrisknat och man började försöka boka en ny flygresa till Sverige uppstod vissa svårigheter. Då blev det problem med livvakternas tillstånd att ta med vapen ombord, enligt uppgifter till Expressen. Jimmie Åkesson är av den anledningen fortfarande kvar på semesterorten.

350 000 svenskar

Phuket i Thailand är ett av svenskarnas favoritresmål och många gör som Jimmie Åkesson och tillbringar jul- och nyårshelgerna här. Varje år åker omkring 350 000 svenskar till Thailand.

SD bekräftar partiledarens resa – och att sjukdom gjort att han inte kunnat resa hem som tänkt.

– Det stämmer att Jimmie Åkesson blev kvar några dagar extra på grund av sjukdom. Vad gäller din fråga om vakternas vapenpapper så har jag ingen information om det, där får jag i stället hänvisa till Säpo själva, säger Mikael Eriksson, politisk sekreterare hos Jimmie Åkesson.

Säpos pressjour Johanna Måhlén vill inte kommentera uppgifterna om Jimmie Åkessons Thailandsresa.

– Säkerhetspolisen ansvarar för skyddet av den centrala statsledningen, som består av omkring 400 personer, säger hon och fortsätter:

– Det finns olika åtgärder som man kan göra. Allt från tekniska åtgärder till livvaktsskydd. Utöver det uttalar vi oss inte i detalj om våra skyddspersoner och vilket skydd en viss person har.

Särskilda rutiner

Marcus Uggeldahl är säkerhetschef på Avarn sercurity, ett av Sveriges största säkerhetsbolag som regelbundet anlitas av Säpo. Han säger att det finns särskilda rutiner kring internationella flygningar för beväpnade livvakter.

– Vi måste föranmält att vi har vapen. Själva detaljerna kring hur man fraktar dem vill jag inte kommentera, men det finns säkerhetsföreskrifter, säger han.

Ska besöka Västsverige

Efter helgerna är Jimmie Åkessons viktigaste projekt att återuppta sin turné i landets problemförorter. Stockholms- och Malmöområdet har han redan besökt och under januari går resan till Västsverige. Målet är att träffa vanliga människor.

– Vi har åkt hem till människor och suttit i deras vardagsrum eller kök och druckit kaffe, och pratat om deras vardagsbekymmer. Det får man ut ganska mycket av, även om det är svårt att peka på någon konkret sak. Jag har fått kontakter med människor som lever i den här verkligheten. Jag vill ta hjälp av dem när vi formulerar vår politik för de här områdena, sa han i Expressens partiledarintervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.