Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson får ingen sjukpenning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Försäkringskassan nekar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sjukpenning, uppger DN.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Uppgiften tillbakavisas av Henrik Vinge, presschef för Sverigedemokraterna.
Foto: Sven Lindwall

Försäkringskassan nekar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sjukpenning, uppger DN.

Anledningen är att Sverigedemokraterna har betalat drygt 40 000 kronor i månaden i partiledararvode till Åkesson - samtidigt som han varit sjukskriven, rapporterar DN.

Uppgiften tillbakavisas av Henrik Vinge, presschef för Sverigedemokraterna.

- Jimmie Åkesson har inte fått en krona från Försäkringskassan under hela den här sjukskrivningsperioden, säger Henrik Vinge.

Jimmie Åkesson har varit sjukskriven för utmattning sedan den 17 oktober. I januari förlängdes sjukskrivningen till den 31 mars.

Under sjukskrivningen har Sverigedemokraterna fortsatt att betala ut 40 000 kronor i månaden i partiledararvode, vilket har uppmärksammades av DN i höstas.

Efter DN:s artikel beslöt Försäkringskassan att neka Jimmie Åkesson utbetalning av sjukpenning, uppger tidningen.

– Försäkringskassan har fattat ett beslut att inte betala ut några pengar, säger Martin Kirchberg, Sverigedemokraternas personalchef, till DN.

"Inte fått en krona"

Jimmie Åkesson även fått en extra sjukersättning från riksdagen, för riksdagsledamöter som sjukskrivna under en längre tid, på drygt 31 500 kronor, uppger DN.

Att Sverigedemokraterna betalat ersättning till Åkesson under hans sjukskrivning beror enligt Sverigedemokraternas personalchef Martin Kirchberg på partiets stadgar inte säger något om vad som ska hända med ersättningen vid en sjukskrivning, rapporterar DN.

Enligt Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef, har Jimmie Åkesson inte fått en krona i ersättning från Försäkringskassan sedan partiledaren sjukskrevs i oktober.

– Jimmie Åkesson har inte fått en krona från Försäkringskassan under hela den här sjukskrivningsperioden. Han har rätt till sjukpenning men beloppet är noll, säger Henrik Vinge.

"Har rätt till sjukpenning"

Enligt Henrik Vinge har Försäkringskassan gjort bedömningen att Jimmie Åkesson visserligen har rätt till sjukpenning, men myndigheten har efter att ha tagit del av de inkomstuppgifter som Jimmie Åkesson skickat in, gjort bedömningen att den ersättning som Åkesson har rätt till uppgår till noll kronor.

– Jimmie Åkesson har skickat in sina uppgifter och då har Försäkringskassan tagit beslutet att han inte ska få någon sjukpenning. Alltså, han har rätt till sjukpenning men beloppet är satt till noll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.