Jimmie Åkesson efter tårtningen: "Ett hot"

Foto: Cornelia Nordström

Kritiken har haglat över polisen efter att Irene, 60, kunde ta sig fram till Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson under boksigneringen på Nytorget i går.

Nu berättar han själv om sina känslor efter tårtattacken.

– Det är obehagligt men det är inte första gången den här typen av händelser händer, sa han under en kort presskonferens på onsdagseftermiddagen.

60-åriga Irene ville slå till mot Jimmie Åkesson och attackerade med en tårta med texten "White lady" på. Under boksigneringen på Nytorget i Stockholm lyckades hon ta sig fram till bordet där partiledaren satt och attackera med en tårta.

Nu kommenterar Jimmie Åkesson själv händelsen:

– Det är klart det påverkar mig och andra folkvalda. Händelsen i sig är ett hot mot demokratin, sa han under en presskonferens.

- Att få en tårta i ansiktet låter kanske inte så farligt, det säkert många som skrattar åt det och tycker att det är lite skoj. Syftet var väl att förnedra mig på något sätt. Men alla sådana här saker får ju effekten att jag funderar på hur jag arbetar och skyddet runt mig och andra folkvalda funderar på hur de ska arbeta i framtiden. Resultatet blir nog tyvärr att man kanske tar ett steg tillbaka, medvetet eller omedvetet.

Jimmie Åkesson påpekade att han flera gånger tidigare blivit utsatt för attentat från politiska meningsmotståndare - och att händelserna satt sina spår i honom. Under pressträffen sa han om polisen som inte lyckades stoppa 60-åriga Irene i tid:

– Vi var tvungna att åka därifrån. Jag tänker inte att det ska påverka mig, men jag vet av erfarenhet att det gör det, sa han, och fortsatte:

– Jag har inte analyserat Säpos eller någon annans agerande. Vi får utvärdera hur det här kunde hända och vad det eventuellt beror på. Men det är alltid en svår balansgång, jag är politiker och folkvald och måste naturligtvis träffa väljarna. Ibland måste man komma ganska när väljarna för att få ett vettigt samtal med dem och det blir så klart en väldig utmaning för dem som ska sköta skyddet av mig.

"Blev mest förvånad"

Under presskonferensen fick han också frågan om varför han valde Nytorget på Södermalm som plats för sin boklansering.

– Jag hade kanske förväntat mig ett möte med en del hipsters och lattemammor men inte de här fågelskrämmorna som skränade och skrek.

Hur upplevde du stämningen?

– Det var jättetrevligt möte tills det här hände.

Blev du rädd?

– Jag blev mest förvånad.

Är du kritisk mot ordningspolisens insats?

– Ja, jag är stark kritisk till den. Det är uppenbart att man fullständigt missbedömt situationen vilket är mycket märkligt med tanke på hur många gånger sådant här hänt tidigare, både i Stockholm och i andra delar av landet. Att möten slås ut och att de inte kan återupptas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.