Jimmie Åkesson efter Expressens avslöjande: Min uppgift är att hålla rent

Se Jimmie Åkessons svar från SVT:s Aktuellt.
Jimmie Åkesson i Aktuellt.
Foto: SVT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar nu Expressens reporter David Baas avslöjande om SD-politikern Dennis Asklings rasistiska och nazistiska chattkommentarer. 

– Min uppgift är att hålla rent när sådant här uppdagas och det arbetet menar jag att vi sköter så gott vi kan, säger Jimmie Åkesson till SVT:s Aktuellt, och tackar Expressen för avslöjandet. 

Under tisdagen har Expressen publicerat reportern David Baas avslöjande om hur Dennis Askling, gruppledare för partiet i Haninge och anställd på SD:s riksdagskansli, i en chatt med en partikamrat skriver nazistiska hälsningar, uttrycker sig nedsättande om ”negrerna” och sprider rasideologiska resonemang. 

Jimmie Åkesson: ”Hanterar det oftast genom uteslutning”

Jimmie Åkesson intervjuas i tisdagskvällens Aktuellt där han frågas ut om avslöjandet. 

Det är verkligen inte första gången som något sådan här avslöjas i ditt parti, jag tror det är 300 personer som har uteslutits sedan 2010 och många som lämnat självmant, hur kommer det sig att det gång på gång uppdagas sådant här? frågar programledare Nike Nylander. 

– Min uppgift är att hålla rent när sådant här uppdagas och det arbetet menar jag att vi sköter så gott vi kan. Det vill säga när någon ger uttryck för uppfattningar som inte hör hemma i vårt parti så hanterar vi det oftast genom uteslutning eller genom att personen helt enkelt lämnar själv, som jag förstått sker i det här fallet. 

– Men det är klart att det finns, det dyker upp extremister hos oss och det dyker upp extremister hos Socialdemokraterna som hade problem med islamister för några år sedan, Centerpartiet, Miljöpartiet. De finns ju där men det är lyckligtvis på marginalen, säger Jimmie Åkesson. 

Jimmie Åkesson: ”Kan inte läsa människors innersta tankar”

Vad tror du det beror på att människor som har den här typen av åsikter söker sig till just ert parti? 

– Ja, varför söker sig en islamist till Socialdemokraterna? Alltså jag kan inte svara på det. Jag har inga tankar kring det annat än att vi har inte precis varit otydliga med hur vi ser på den här typen av uppfattningar utan tvärtom. Vi har under hela min tid som partiordförande varit väldigt, väldigt tydliga med hur vi ser på extremism, rasism och den typen av uttryck. Det kan inte ha undgått någon. Och är det så att man ändå tycker att man hör hemma i Sverigedemokraterna, då har man hamnat fel. 

Hur kommer det sig att det är journalister som upptäcker och avslöjar en sådan här sak och att ni inte själva upptäcker sådant här? frågar Nike Nylander. 

– Man kan ju inte, hur mycket man än vill, läsa människors innersta tankar utan de har man för sig själv. Sedan är det ju så att journalister har en lite annan roll än vad jag som politiker och partiledare har. Nu är ju det här en privat chatt som en journalist har kommit över och sedan publicerat. Jag kan inte som partiledare eller partiordförande gå runt och leta bland mina partimedlemmars privata chattar, det går inte. 

Men är du glad över att det kommit fram? 

– Jag tycker det är jättebra. Och det är inte första gången jag tackar Expressen för det, för vi hade aldrig fått reda på det, säger Jimmie Åkesson. 

Spred rasism och nazivurm i dold chatt: ”Hell seger”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.