Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson vid gränsen: Kom inte till Sverige

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Grekisk polis skjuter tårgas mot flyktingar som försöker ta sig över gränsen.
Foto: GIANNIS PAPANIKOS / AP TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson har rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland för att möta de migranter som försöker ta sig in i Europa. 

Där delar SD-ledaren ut flygblad med budskapet att ”Sverige är fullt”. 

Meddelandet signeras med ”Svenska folket, Sverigedemokraterna”. 

– Vi försöker få dem att inte vilja åka till just Sverige, säger Jimmie Åkesson. 

Ebba Busch Thor gillar inte Åkessons initiativ och kallar det ”oseriöst” och ”tramsigt”. 

Sedan Turkiets president Erdogan tog beslutet att öppna gränserna mot Europa i lördags har tiotusentals migranter försökt ta sig från Turkiet över gränsen till Europa, och då främst via Grekland. 

Under onsdagen befinner sig Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson vid gränsen. 

– Jag tycker att det är viktigt att få en egen bild av hur det ser ut. Vi har gått runt här och pratat med många människor som frågar var de är på väg. Det är väldigt många som vill till norra Europa och man nämner Sverige och Tyskland primärt. 

Jimmie Åkesson säger att han berättar för dem att ”Sverige är fullt”. 

– Det finns ingen kapacitet i Sverige att ta emot fler. Det finns inga bostäder. Vi försöker få dem att inte vilja åka till just Sverige. 

Partiledaren delar ut ett flygblad, skrivet på engelska med texten: 

”Sweden is full. Don't come to us! We can't give you more money or provide any housing. Sorry about this message. ”(Sverige är fullt. Kom inte till oss! Vi kan inte ge dig mer pengar eller erbjuda bostad. Ledsen över det här budskapet). 

Brevet signeras med ”Svenska folket, Sverigedemokraterna”. 

Kan ni tala för hela svenska folket? 

– Vi kan väl tala för en stor del av svenska folket som vill ha en mer ansvarsfull invandringspolitik än den vi har haft hittills. Det är ganska entydigt i de opinionsmätningar som görs. Det vågar jag nog ändå stå för, säger Jimmie Åkesson. 

Delade ut flygblad 2015 också 

Vad känner du själv när du kommer till den här platsen och ser de här människorna? 

– Det är klart att det är en utsatt situation. Jag kan ha full förståelse för att människor vill bygga ett bättre liv i Europa, men det betyder inte att det är rimligt att alla människor som har det svårt i världen kan bli försörjda av då till exempel svenska skattemedel. Det är en helt orimlig situation. 

Också under flyktingkrisen 2015 delade SD-företrädare ut flygblad på grekiska ön Lesbos, något som då fick kritik.  

– Det var många som också tyckte att det var ett bra initiativ. Vi ska göra vad vi kan för att så få som möjligt ska söka sig till Sverige. 

Det har varit stökigt runt gränsen till Grekland under de senaste dagarna. Rapporter har kommit om att grekisk polis skjutit tårgas mot migranter och under måndagen sköts migranten Mohammad Al-Arab till döds. Grekland har lovat att inte släppa in personerna i EU. 

Ebba Busch Thor: ”Tramsigt”

Ebba Busch Thor menar att Jimmy Åkesson står sig slätt gentemot Erdogan som skickar militär för att pressa asylsökande till gränsen.

– Jag tycker att det är oseriöst, tramsigt utav Jimmy Åkesson, säger Ebba Busch Thor.

Hon menar att det vore bättre att säkerhetsställa att Sverige gör allt vad vi kan med att ha koll på landets gränser, hjälpa barn som hamnar i kläm och att sätta press på Erdogan.

– Men Sverige borde bistå med information internationellt om vem det är som får komma till Sverige och inte. Så att vi trycker tillbaka desinformationen som Turkiet nu sprider om att vem som helst får komma till Sverige, för så är det inte, säger Ebba Busch Thor.

Anders W Jonsson, Centerpartiet, reagerar också på att Åkesson delar ut flygblad: 

”Det här är inte värdigt en svensk partiledare. Jag är upprörd över hur Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna använder utsatta människor i ett politiskt spel. Att dessutom göra sig till talesperson för hela svenska folket är helt oacceptabelt”, skriver han i en kommentar till Expressen. 

Även Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, har reagerat: 

”Från djupet av mitt hjärta känner jag sorg och skam att en svensk politiker är så desperat efter uppmärksamhet, att han åker hundratals mil för att förnedra desperata människor, kvinnor, barn, som flytt för sina liv”. 

Nyamko Sabuni skriver på Facebook: 

”Alla som har någon form av empati känner med de flyktingar som är fast i ett ingenmansland. Kriget pågår för fullt i deras kära hemland och få vill erbjuda dessa människor en fristad. Jag har själv tvingats lämna det land som en gång var hela min värld. Jag vet något om den saken”. 


https://twitter.com/jimmieakesson/status/1235153072873230338

TV: Hemska bilder från gränsen: Barn kvävs av tårgasen

Grekiska polisen skjuter tårgas mot migranterna som vill ta sig in i Europa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.