Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson blir polisanmäld för förtal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jimmie Åkesson har polisanmälts för förtal för saker han skrivit i sin bok. Anmälaren är Annika Petzäll.

Expressen kunde tidigare i dag berätta hur avlidne SD-riksdagsledamoten William Petzälls mamma Annika Petzäll rasade mot partiledare Jimmie Åkessons nya bok "Satis Polito" där Åkesson beskriver relationen till den förre riksdagsledamoten.

Nu rapporterar Sveriges radio att Annika Petzäll polisanmäler Jimmie Åkesson för ärekränkning och förtal av avliden.

På torsdagen berättade Expressen att Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, ägnar ett långt avsnitt i sin nya bok "Satis Polito" åt den 24-årige SD-ledamoten William Petzäll, som avled efter en längre tids missbruk den 1 september förra året.

I boken finns en beskrivning kring 24-åringens beteende på riksdagsdebatter. Där beskrivs han som "kraftigt neddrogad, sluddrande" och "kapad av knarkliberala mörkerkrafter".

Nu väljer William Petzälls mamma, Annika Petzäll, att polisanmäla Jimmie Åkesson, vilket hon bekräftar för Expressen.

"Gör fruktansvärt ont"

– Han skriver ju extremt grovt. Åkesson säger att han står och sluddrar i talarstolen. William har aldrig sluddrat i talarstolen, säger Annika Petzäll.

– Min son var mitt allt. Det gör mig fruktansvärt ont att höra detta, det stämmer inte.

Annika Petzäll kan inte förstå hur Jimmie Åkesson kan beskriva William Petzäll på det viset han gör i sin bok.

– Vad har han (Åkesson) för anledning att ett år efter Williams död uttrycka sig på det sättet? Det är en kränkning och William måste få den upprättelsen, säger Annika Petzäll till Expressen.


Rättsexperten Sven-Erik Alhem bedömer dock Annika Petzälls chanser att väcka åtal mot Jimmie Åkesson som små. 

– Från att ha synpunkter på formuleringen i detalj till att det skulle vara brottsligt tror jag är ett långt steg, säger Sven-Erik Alhem.

Regleringen av förtal av avliden är samma som vid förtal, det vill säga ett målsägandebrott. Den anhörige måste därför själv agera åklagare och väcka åtal. Det krävs att särskilda skäl påkallas ur allmän synpunkt för att åklagaren ska väcka åtal.

– Det är en ytterst begränsad möjlighet för åklagaren att inleda förundersökning. Jag tror inte att det har någon chans att leda till förtal av avliden, säger Alhem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.