Jimmie Åkesson vill "städa upp" inom SD, han säger att det ska råda nolltolerans mot extremism, rasism och rättshaverister. Foto: Mikael Fritzon / Scanpix
Jimmie Åkesson vill "städa upp" inom SD, han säger att det ska råda nolltolerans mot extremism, rasism och rättshaverister. Foto: Mikael Fritzon / Scanpix

Jimmie Åkesson: Blir nolltolerans mot  rasism

Publicerad

SD:s partiledare Jimmie Åkesson berättar att han har funderat på att skriva brevet till Sverigedemokraternas förtroendevalda under en längre tid.

Han vill från och med nu ha nolltollerans mot extremism och rasism.

- Vi har ju noterat flera fall ända sedan valet, säger Åkesson till Expressen.se.

Jimmie Åkessons brev till partikamraterna i Sverigedemokraterna skickades ut tidigare under fredagen. Där uppmanande partiledaren de förtroendevalda sverigedemokrater som inte känner att de delar partiets värderingar att avgå från sina uppdrag.

Nu berättar Åkesson för Expressen.se att han funderar på att skriva brevet ett bra tag.

– Jag har funderat på det här ganska länge. Jag kan inte säga exakt hur länge, men vi har ju noterat flera fall ända sedan valet. Och någonstans passeras en gräns där man liksom känner att man måste hantera det här, säger Åkesson.

Inga avhopp än

Han säger att han ännu inte har fått kännedom om huruvida det har skett några avhopp sedan brevet skickades ut under fredagsförmiddagen.

– Det är väl en och annan möjligen som kommer att sluta och det är väl bara positivt i sådana fall, säger Jimmie Åkesson.

Vilken typ av förtroendevalda vill ni ha i partiet?

– De ska dela våra grundläggande värderingar, annars är man naturligtvis inte välkommen i partiet. Gör man inte det får man hitta ett annat parti om man nu tvunget måste vara politiskt aktiv. Känner man att man inte kan acceptera våra värderingar så tycker vi att det är det lika bra att man lämnar frivilligt så slipper vi hantera det.

Vill ha "nolltolerans"

Vad menar du med att från och med att ni nu ska "städa upp i leden" att det från och med nu råder "nolltolerans"?

– Ja, mot extremism och rasism och rättshaverister och annat. Sedan är det ju så klart ett flytande begrepp i den mening att det så klart är omöjligt att sätta en väldigt skarp gräns eftersom det handlar om uttalanden som oftast är unika i någon mening.

Hur ser du på att ni har haft en eller flera representanter som har pratat om skottpeng på statsministern?

– Jag är inte insatt i det. Men det är ett exempel som har omtalats för mig, att det finns ett sådant fall. Och det är ett ganska bra exempel på sådant som vi inte vill se i vårt parti helt enkelt, säger Jimmie Åkesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag