Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkesson: ”Blir i så fall nyval”

Jimmie Åkesson (SD) intervjuas i SVT:s 30 minuter.
Foto: SVT / Skärmdump
SVT:s Anders Holmberg under intervjun med Jimmie Åkesson.
Foto: SVT / Skärmdump
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver att partiet ska få inflytande i förhållande till sin storlek om de ska stötta en M-ledd regering. 

Annars är han beredd att dra saker till sin spets. 

– Ja, alternativet blir i så fall nyval, säger Jimmie Åkesson i SVT:s ”30 minuter”

Under tisdagen höll Jimmie Åkesson en presskonferens där han berättade om Sverigedemokraternas krav för en eventuell framtida regeringsbildning: Att partiet ska få inflytande i förhållande till sin storlek, särkilt om de lämnas utanför en moderatledd regering och ska agera stödparti.  

Under onsdagen gästar han SVT:s 30 minuter och upprepar kravet. 

Utan inflytande i proportion till storlek: Inget stöd från SD

Programledare Anders Holmberg frågar vad som är alternativet om SD inte får igenom, eller ens kommer i närheten av, vad de vill vid en framtida regeringsbildning. 

– Ja alternativet blir i så fall nyval, eller att man faktiskt går och förhandlar även om man inte vill det, säger Jimmie Åkesson i programmet. 

Anders Holmberg nämner att SD är över tre gånger större än Kristdemokraterna och frågar om detta innebär att de förväntar sig tre gånger mer inflytande än Ebba Busch parti i en moderatledd regering? 

– Jag tror inte man kan uppnå någon millimeterrättvisa i det där. Utan min poäng är någonstans att det är rimligt att ett parti som har 20 procent av rösterna kanske har ett lite större förhandlingsutrymme än ett parti som precis klarar riksdagsspärren. 

Moderaternas ”volymmål” för högt för Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas viktigaste frågor rör migrationen. Jimmie Åkesson vill införa ett asylstopp men Moderaterna och Kristdemokraterna menar att det skulle bryta mot FN:s flyktingkonvention, och talar i stället om ett ”volymmål”. Ett antal på 5 000 asylsökande per år har nämnts som mål. 

Åkesson menar att antalet är för högt och att det skulle komma lika många anhöriga till dessa. 

– Jag har inget emot ett volymmål, men i så fall ska det vara noll, säger Jimmie Åkesson som dock öppnar för att det finns visst förhandlingsutrymme. 

– Kan vi få till ett system där vi utökar de inre gränskontrollerna, där vi sätter politisk kraft bakom att människor ska avvisas när de fått ett sådant beslut, ja, då kan ju nettot ändå bli noll eller väldigt nära noll. Det intressanta för oss är nettot, säger Jimmie Åkesson i 30 minuter.  

Så vill Jimmie Åkesson få invandrare att återvandra

Ett av sätten som Jimmie Åkesson vill uppnå ”nettot” på är genom fri återvandring. Genom att dubbla återvandringsbidraget som i dagsläget ligger på 10 000 per person, skapa kontaktvägar för invandrare till deras ursprungsländer och hjälpa till med bostäder i dessa, vill Sverigedemokraterna öka incitamenten för invandrare att återvandra. 

– När man träffar människor som har bakgrund i andra länder är det väldigt ofta som människor säger ”jag skulle vilja återvända, en vacker dag vill jag återvända men jag kan inte, jag har inte råd, mitt hus finns inte kvar, jag har inga kontakter”. Men hjälp till med det då, säger Jimmie Åkesson i 30 minuter. 

Danmark, som använder systemet, kallar långtidsarbetslösa invandrare till möten där man informerar dem om återvandringsbidraget. Något som Jimmie Åkesson skulle vilja se i Sverige. 

Hur ser du på risken att människor som har levt här länge, de har inget jobb men deras barn kanske går i skolan, att det känns obehagligt för dem att staten talar om att ”här finns en möjlighet för dig att lämna landet”? frågar Anders Holmberg. 

– Det har jag svårt att se att man skulle uppleva som obehagligt att staten ger ett erbjudande, för att visa på vilka möjligheter man har att återvända till sitt hemland. Som jag är alldeles övertygad om att många vill återvända till, om man har flytt till Sverige för att man söker skydd, säger Jimmie Åkesson i 30 minuter

SD:s inhyrda profil ska sprida negativ bild av Sverige

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/lansstyrelsen-vill-ha-hjalp-att-hitta-australiensiska-kalkrorsmaskar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.