Oscar Sjöstedt i Bar & Politik
Oscar Sjöstedt i Bar & Politik

"Jimmie Åkesson är oersättlig för SD"

Publicerad

Sverigedemokraterna har haft en vecka på sig att jämföra oppositionen och regeringens budget.

Än har partiet inte bestämt sig för vilka de kommer rösta på. Men det finns saker som talar för att rösta ned regeringens budget.

– Det som talar för det är att de presenterar en kraftig skattechock, säger Oscar Sjöstedt, ekonomipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Oscar Sjöstedt konstaterar också att SD:s sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson är "oersättlig" för partiet.

Efter valet har det parlamentariska läget varit osäkert och snart, den 3 december, ska riksdagen rösta om vilken budget man tänker släppa fram. Då har Sverigedemokraterna en vågmästarroll och kan avgöra om man kommer att släppa fram Socialdemokraterna och Miljöpartiets budget eller oppositionens.

Oscar Sjöstedt, ekonomipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, ville inte ge något besked vilket budgetalternativ de

- Jag kommer inte med något konkret besked här i detalj, säger han i Bar & Politik som leds av Expressens Niklas Svensson.

Han menar att det är många saker som inte skiljer sig åt mellan oppositionen och regeringens budget och att de nu jämfört dem. I stället fokuserar Sverigedemokraterna på att kolla de frågor som partiet värderar högst. Invandringspolitiken är en av dem, enligt Oscar Sjöstedt. Inte heller där tycker han att det finns några större skillnader mellan alliansen och regeringens budget.

– Skillnaderna är så pass små att de i det stora taget blir irrelevanta, säger Oscar Sjöstedt i Bar & Politik.

"Kraftig skattechock"

Oscar Sjöstedt fick också frågan vad som talar för att partiet ska rösta ned Stefan Löfvens budget. Han presenterade då flera anledningar.

– Det som talar för det är att de presenterar en kraftig skattechock, säger Oscar Sjöstedt i Bar & Politik.

– Det är den enda, det andra är hur vi ställer oss till hela regeringsbildandet, fortsätter han och syftar att partiet var det enda som inte röstade för att Stefan Löfven skulle bli statsminister.

I programmet fick Oscar Sjöstedt också frågor om Expressens avslöjande om Mikael Valtersson.

– Jag såg att ni skrivit en artikel, jag har inte följt det ärendet mer i detalj, det är inte frågor som ligger på mitt bord, säger han i Bar & Politik.

Han ville inte kommentera om han var glad att han längre inte var SD-medlem.

Samtidigt är partiledaren Jimmie Åkesson sjukskriven för utbrändhet, Oscar Sjöstedt sa i programmet att han är oersättlig.

– Skulle vara ett stort avbräck, sa han om det skulle vara så att Jimmie Åkesson inte kommer tillbaka.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han inte tänker fortsätta leda landet om Sverigedemokraterna inte släpper fram hans budget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag