"Jimmie Åkesson är oersättlig för SD"

Oscar Sjöstedt i Bar & Politik

Sverigedemokraterna har haft en vecka på sig att jämföra oppositionen och regeringens budget.

Än har partiet inte bestämt sig för vilka de kommer rösta på. Men det finns saker som talar för att rösta ned regeringens budget.

– Det som talar för det är att de presenterar en kraftig skattechock, säger Oscar Sjöstedt, ekonomipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Oscar Sjöstedt konstaterar också att SD:s sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson är "oersättlig" för partiet.

Efter valet har det parlamentariska läget varit osäkert och snart, den 3 december, ska riksdagen rösta om vilken budget man tänker släppa fram. Då har Sverigedemokraterna en vågmästarroll och kan avgöra om man kommer att släppa fram Socialdemokraterna och Miljöpartiets budget eller oppositionens.

Oscar Sjöstedt, ekonomipolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, ville inte ge något besked vilket budgetalternativ de

- Jag kommer inte med något konkret besked här i detalj, säger han i Bar & Politik som leds av Expressens Niklas Svensson.

Han menar att det är många saker som inte skiljer sig åt mellan oppositionen och regeringens budget och att de nu jämfört dem. I stället fokuserar Sverigedemokraterna på att kolla de frågor som partiet värderar högst. Invandringspolitiken är en av dem, enligt Oscar Sjöstedt. Inte heller där tycker han att det finns några större skillnader mellan alliansen och regeringens budget.

– Skillnaderna är så pass små att de i det stora taget blir irrelevanta, säger Oscar Sjöstedt i Bar & Politik.

"Kraftig skattechock"

Oscar Sjöstedt fick också frågan vad som talar för att partiet ska rösta ned Stefan Löfvens budget. Han presenterade då flera anledningar.

– Det som talar för det är att de presenterar en kraftig skattechock, säger Oscar Sjöstedt i Bar & Politik.

– Det är den enda, det andra är hur vi ställer oss till hela regeringsbildandet, fortsätter han och syftar att partiet var det enda som inte röstade för att Stefan Löfven skulle bli statsminister.

I programmet fick Oscar Sjöstedt också frågor om Expressens avslöjande om Mikael Valtersson.

– Jag såg att ni skrivit en artikel, jag har inte följt det ärendet mer i detalj, det är inte frågor som ligger på mitt bord, säger han i Bar & Politik.

Han ville inte kommentera om han var glad att han längre inte var SD-medlem.

Samtidigt är partiledaren Jimmie Åkesson sjukskriven för utbrändhet, Oscar Sjöstedt sa i programmet att han är oersättlig.

– Skulle vara ett stort avbräck, sa han om det skulle vara så att Jimmie Åkesson inte kommer tillbaka.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han inte tänker fortsätta leda landet om Sverigedemokraterna inte släpper fram hans budget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.