Jimmie Åkesson anklagas för lögn

Foto: Tommy Pedersen

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson påstod i SVT:s "Nyfiken på partiledaren" att han visste väldigt lite om partiet han gick med i.

Han berättade även att hans syn på invandring grundlades av vad han upplevde som "hotfulla invandrargäng" under uppväxten.

Men nu beskyller hans före detta skolkamrater och lärare honom för att inte tala sanning.

– Det var hans gäng folk var rädda för, säger skolkamraten Kari Svahn till etc.se.

Jimmie Åkesson var på söndagen gäst i SVT:s "Nyfiken på" där han mötte terapeuten Poul Perris. Då berättade Åkesson bland annat att hans syn på invandring grundlades redan när han som femåring flyttade till bostadsområdet Falkvik i Sölvesborg.

– Det är klart att min kritik mot den förda invandringspolitiken hänger ihop med att jag under den tiden upplevde den splittring och de problem som det skapar om det kommer många invandrare exempelvis till samma bostadshus, sa Jimmie Åkesson i SVT-programmet.

Men Åkessons mellanstadielärare Inga Wallnäs säger till etc.se att SD-ledaren växte upp "närmast i en idyll" och hon delar inte hans syn på invandringen i Sölvesborg.

– Det fanns knappt några invandrare i området. Kanske var det någon enstaka i någon klass, säger hon till tidningen.

Enligt SCB invandrade 24 personer till Sölvesborg och tio utvandrade år 1985, tiden då Åkesson flyttade till Falkvik. Även de följande åren invandrade endast några enstaka individer, skriver etc.com.

I programmet berättar Åkesson också om när han gick med i SD 1995. Jimmie Åkesson fick frågan hur han tänkte när han gick med i Sverigedemokraterna, som då var ett parti med öppna, starkt rasistiska yttringar och åsikter. Något sådant såg inte Åkesson, hävdar han.

– Det såg jag överhuvudtaget inte. Det fanns inga Sverigedemokrater där jag växte upp. Jag visste väldigt lite om det här partiet. Jag hade sett en Sverigedemokrat på tv i samband med valet 1994 och han verkade inte vara så tokig, säger han.

Detta påstående menar flera av hans skolkamrater är lögnaktigt.

– Estetiken och retoriken i mitten av 90-talet var rätt tydlig. Att han var rasist och hade rasistiska åsikter var helt uppenbart för mig och dem jag umgicks med, säger Hampus Brynolf som gick på samma gymnasieskola och då var medlem i Ung Vänster, till etc.se.

Skolkamraten Kari Svahn som också var med i Ung Vänster berättar för tidningen hur Jimmie Åkesson var en del av Vit makt-miljön och umgicks med heilande skinheads.

– Om det var något gäng man var rädd för i Sölvesborg på den tiden så var det Jimmies gäng, säger hon.

Patrik Lundberg, krönikör på Aftonbladet, växte upp i samma område som Åkesson och beskyllde honom redan förra veckan för att vilseleda.

"Han säger att hans åsikter ska ha präglats av invandrargäng som bråkade i området. Jag tittar i skolkataloger och försöker minnas hur många de var och vilka han menar. De var väldigt få, ungefär en per klass" skrev han i  Aftonbladet.  text

Bemöter kritiken i SVT

Även Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo, är skeptisk till att Åkesson inte visste vilket parti han gick med i och anser att Åkesson har dubbla budskap.

"Alla partiledares skapelseberättelse kläs förstås i en passade ideologisk skrud. Men för Jimmie Åkesson handlar det om mer än så. Under många år var Sverigedemokraternas bruna skuggor partiets stora akilleshäl. Vem vill rösta på ett parti med så nära band till nazismen?", skriver Poohl i en debattartikel i Dagens Industri. 

Jimmie Åkesson bemötte kritiken i SVT "Gomorron" i morse och sa att han "förbehåller sig rätten att beskriva sina egna upplevelser själv". Och även om "invandringen var mindre i Sölvesborg än i storstädernas miljonprogramsområden fanns den", sa Åkesson.

– Jag menar att jag utifrån det kan förstå något när det kommer unga tjejer och killar i dag och berättar att de blir utsatta för rån av mobiler eller kläder av så kallade ungdomsgäng.

Han säger också att han under söndagskvällen skrev ett svarsbrev till krönikören Patrik Lundberg.

– Jag har inte samma bild som han, och vi var inte så nära grannar som han ger en bild av, han är också lite yngre än jag, säger Åkesson i "Gomorron".

Åkesson: "Kraftigt överdriven" bild

Åkesson säger också att bilden som gavs av SD när han gick med var "kraftigt överdriven".

– Det fanns en och annan nazist och inte minst svansen av skinnskallar. Vi såg inget av det lokalt. De som var nazister och skinnskallar hade ett eget parti som hette Nationalsocialistisk front, som bildades i Blekinge på den här tiden.

– Det är kart att man hade sett vissa tv-bilder. Men de som gav den bilden av partiet då, det är samma människor som fortfarande ger den bilden. När jag sedan själv undersökte det här, beställde papper från partiet och sedan läste partiprogrammet, framkom det en helt annan bild.

In- och utvandringar i Sölvesborg

1981: 19 utrikes flyttningar in, 12 ut

1982: 14 utrikes flyttningar in, 26 ut

1983: 14 utrikes flyttningar in, 30 ut

1984: 22 utrikes flyttningar in, 13 ut

1985: 24 utrikes flyttningar in, 10 ut

1986: 99 utrikes flyttningar in, 27 ut

1987: 107 utrikes flyttningar in, 9 ut

1988: 190 utrikes flyttningar in, 20 ut

Källa: SCB

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.