Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Jimmie Åkesson anklagas för lögn

Publicerad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson påstod i SVT:s "Nyfiken på partiledaren" att han visste väldigt lite om partiet han gick med i.

Han berättade även att hans syn på invandring grundlades av vad han upplevde som "hotfulla invandrargäng" under uppväxten.

Men nu beskyller hans före detta skolkamrater och lärare honom för att inte tala sanning.

– Det var hans gäng folk var rädda för, säger skolkamraten Kari Svahn till etc.se.

Jimmie Åkesson var på söndagen gäst i SVT:s "Nyfiken på" där han mötte terapeuten Poul Perris. Då berättade Åkesson bland annat att hans syn på invandring grundlades redan när han som femåring flyttade till bostadsområdet Falkvik i Sölvesborg.

– Det är klart att min kritik mot den förda invandringspolitiken hänger ihop med att jag under den tiden upplevde den splittring och de problem som det skapar om det kommer många invandrare exempelvis till samma bostadshus, sa Jimmie Åkesson i SVT-programmet.

Men Åkessons mellanstadielärare Inga Wallnäs säger till etc.se att SD-ledaren växte upp "närmast i en idyll" och hon delar inte hans syn på invandringen i Sölvesborg.

– Det fanns knappt några invandrare i området. Kanske var det någon enstaka i någon klass, säger hon till tidningen.

Enligt SCB invandrade 24 personer till Sölvesborg och tio utvandrade år 1985, tiden då Åkesson flyttade till Falkvik. Även de följande åren invandrade endast några enstaka individer, skriver etc.com.

I programmet berättar Åkesson också om när han gick med i SD 1995. Jimmie Åkesson fick frågan hur han tänkte när han gick med i Sverigedemokraterna, som då var ett parti med öppna, starkt rasistiska yttringar och åsikter. Något sådant såg inte Åkesson, hävdar han.

– Det såg jag överhuvudtaget inte. Det fanns inga Sverigedemokrater där jag växte upp. Jag visste väldigt lite om det här partiet. Jag hade sett en Sverigedemokrat på tv i samband med valet 1994 och han verkade inte vara så tokig, säger han.

Detta påstående menar flera av hans skolkamrater är lögnaktigt.

– Estetiken och retoriken i mitten av 90-talet var rätt tydlig. Att han var rasist och hade rasistiska åsikter var helt uppenbart för mig och dem jag umgicks med, säger Hampus Brynolf som gick på samma gymnasieskola och då var medlem i Ung Vänster, till etc.se.

Skolkamraten Kari Svahn som också var med i Ung Vänster berättar för tidningen hur Jimmie Åkesson var en del av Vit makt-miljön och umgicks med heilande skinheads.

– Om det var något gäng man var rädd för i Sölvesborg på den tiden så var det Jimmies gäng, säger hon.

Patrik Lundberg, krönikör på Aftonbladet, växte upp i samma område som Åkesson och beskyllde honom redan förra veckan för att vilseleda.

"Han säger att hans åsikter ska ha präglats av invandrargäng som bråkade i området. Jag tittar i skolkataloger och försöker minnas hur många de var och vilka han menar. De var väldigt få, ungefär en per klass" skrev han i Aftonbladet. text

Bemöter kritiken i SVT

Även Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo, är skeptisk till att Åkesson inte visste vilket parti han gick med i och anser att Åkesson har dubbla budskap.

"Alla partiledares skapelseberättelse kläs förstås i en passade ideologisk skrud. Men för Jimmie Åkesson handlar det om mer än så. Under många år var Sverigedemokraternas bruna skuggor partiets stora akilleshäl. Vem vill rösta på ett parti med så nära band till nazismen?", skriver Poohl i en debattartikel i Dagens Industri.

Jimmie Åkesson bemötte kritiken i SVT "Gomorron" i morse och sa att han "förbehåller sig rätten att beskriva sina egna upplevelser själv". Och även om "invandringen var mindre i Sölvesborg än i storstädernas miljonprogramsområden fanns den", sa Åkesson.

– Jag menar att jag utifrån det kan förstå något när det kommer unga tjejer och killar i dag och berättar att de blir utsatta för rån av mobiler eller kläder av så kallade ungdomsgäng.

Han säger också att han under söndagskvällen skrev ett svarsbrev till krönikören Patrik Lundberg.

– Jag har inte samma bild som han, och vi var inte så nära grannar som han ger en bild av, han är också lite yngre än jag, säger Åkesson i "Gomorron".

Åkesson: "Kraftigt överdriven" bild

Åkesson säger också att bilden som gavs av SD när han gick med var "kraftigt överdriven".

– Det fanns en och annan nazist och inte minst svansen av skinnskallar. Vi såg inget av det lokalt. De som var nazister och skinnskallar hade ett eget parti som hette Nationalsocialistisk front, som bildades i Blekinge på den här tiden.

– Det är kart att man hade sett vissa tv-bilder. Men de som gav den bilden av partiet då, det är samma människor som fortfarande ger den bilden. När jag sedan själv undersökte det här, beställde papper från partiet och sedan läste partiprogrammet, framkom det en helt annan bild.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag