Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson åker till Thailand mitt under regeringskrisen

Jimmie Åkesson har tagit ut föräldraledighet och åker till ThailandFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson finns inte på plats för budgetförhandlingarnaFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson lyser med sin frånvaro i politiken.

Mitt under pågående budgetförhandlingar och regeringsbildning har SD-ledaren valt att vara föräldraledig och resa bort med familjen.

– Det handlar om ett löfte som han gett till sin son, säger Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen.

Det råder ett intensivt läge i inrikespolitiken där riksdagen på onsdagseftermiddagen ska debattera och rösta om den kommande budgeten och två dagar senare ta ställning till om Stefan Löfven ska bli ny statsminister.

Samtidigt fortsätter talmannen Andreas Norlén att hålla informella samtal med ledarna för de åtta riksdagspartierna för att försöka nå fram till en lösning i regeringsfrågan.

Sverigedemokraterna har en nyckelroll – bland annat för att deras stöd till en M+KD-budget kan bli avgörande för att den röstas igenom.

Men partiledare Jimmie Åkesson lyser med sin frånvaro under debatter, möten och förhandlingar.

"Skickar märkliga signaler"

Han har i stället valt att ta ut föräldraledighet och åka till Thailand med sin familj.

Inom partiet växer nu kritiken mot beslutet.

– Det skickar märkliga signaler till riksdagsgruppen när ledaren sticker på semester samtidigt som alla andra är tvungna att hålla sig i riksdagen. Dessutom vet vi ju alla att riksdagen snart har ett långt juluppehåll, säger en källa till Expressen.

Det finns dock en förklaring till Jimmie Åkessons frånvaro enligt Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen:

– Det handlar om ett löfte som han gett till sin son. Jimmie hade flest resdagar av alla partiledare och det mest intensiva turnéschemat under valrörelsen. Han hade därmed väldigt stor frånvaro från familjen och han lovade då sin son att han skulle vara med honom under hans födelsedag och att de skulle göra något tillsammans under den perioden. Han ville inte svika det löftet trots att processen med budget och annat har dragit ut på tiden. 

Jimmie Åkesson tillgänglig på distans

Vid ett eventuellt akut läge finns SD-ledaren tillgänglig från sin semesterort.

– Han känner sig helt trygg med att vi övriga i partiorganisationen kan hantera alla eventualiteter i hans frånvaro och han finns också tillgänglig på distans om det skulle behövas, säger Mattias Karlsson.

Stefan Löfven, S, kommer inte heller att närvara när riksdagen på fredag morgon röstar om honom som statsminister. Han väljer att stanna på EU-toppmötet i Bryssel eftersom han inte kan ersättas där och eftersom utgången av statsministeromröstningen är känd, uppger Löfvens pressekreterare för TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.