Expressen avslöjade främlingsfientliga debattörer på hatsajter – nu vill Jim Olsson ha skadestånd för att han granskades Foto: Robin Aron

Expressen avslöjade främlingsfientliga debattörer på hatsajter – nu vill Jim Olsson ha skadestånd för att han granskades

 Foto: Robin Aron

Jim Olsson processar mot Expressen – vill ha pengar

Publicerad

Debattören Jim Olssson rasade i smyg mot asylsökande, skrev om ”obehövda muslimer” och om att ”terroristerna är invandrade islamister”.

På ett anonymt konto på en hatsajt kallade Jim Olsson också Fredrik Reinfeldt för ”psykopat” och jämförde honom med Adolf Hitler.

Jim Olsson avslöjades av Expressen – och nu vill han ha skadestånd av tidningen.

Den i dag 69-årige docenten i Västra Frölunda massdistribuerade näthat via kommenteringsfunktioner på olika sajter, och jämförde bland annat moderater med ”Hitlers hantlangare”.

I sina anonyma inlägg på hatsajten Avpixlat opinionsbildade Jim Olsson särskilt mot flyktingar och påstod att ”självklart strömmar det bedragare till Sverige”.

I sina försök att piska upp främlingsfientliga stämningar i den offentliga debatten skrev Jim Olsson bland annat:

Terroristerna är invandrade islamister och kriminella, stödda direkt och indirekt av rödgröna vänsterextremister som fotsoldater, quislingjournalister och quislingpolitiker.

I december 2013 granskades Jim Olsson av Expressen, men vägrade då att förklara och be om ursäkt för sina utspel trots att Expressen gav honom chansen före publiceringen.

Nu har Olsson, med hjälp av jur. kand. Karl Emil Ekdahl och jur kand. Kamo Moghadas, lämnat in en ansökan om stämning mot Expressen och tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson.

Vill ha 150 000 kronor

Olsson vill ha 150 000 kronor i skadestånd, samt att Expressens chefredaktör ska dömas för grovt förtal eller åtminstone förtal.

– Det stämmer att vi företräder Jim och vi gör det för att han har sökt vårt biträde. Vi påstår nu att det har begåtts ett brott, grovt förtal. I vanlig ordning så är det den ansvarige utgivaren, i det här fallet Thomas Mattsson, som vi stämmer, säger Jim Olssons jurist Karl Emil Ekdahl.

Jim Olsson vill inte kommentera stämningen. När Expressen ringer honom ber han att få frågor skriftligen, vilka han inte svarar på.

Advokatfirman Defens arbete för Jim Olsson finansieras av en läsarinsamling på hatsajten Fria Tider, som bland annat anses ha tagit ställning för den mer hårdföra nationalistiska falangen inom tidigare Sverigedemokratisk ungdom.

Thomas Mattsson:

– Jag har aldrig hört talas om något liknande, att hatsajter samarbetar för att samla in pengar för att stämma etablerad media i någon sorts politisk process, men detta får förstås ha sin formella gång och vi är som alltid ödmjuka inför alla tvister.

– Jag konstaterar dock att Jim Olsson tidigare anmält Expressen till justitiekanslern. Allmänhetens pressombudsman, Pressen Opinionsnämnd och kanske – jag minns inte exakt – ytterligare någon instans. Alla har friat Expressen.

"Samhällsviktig journalistik"

På hatsajter som Fria Tider och Avpixlat framställs stämningsansökan som om den handlar om Expressens hela granskning av Jim Olsson, men av advokatfirman Defens material framgår att denna inte ifrågasätts alls utom i den lilla del där Olsson på grund av ett misstag tillskrevs korta citat som han inte själv hade skrivit. Missförståndet har rättats av Expressen.

Men Expressens redovisande av de debattutspel som refereras i denna artikel har Jim Olsson alltså inte stämt för.

Thomas Mattsson, som bloggar om stämningen här, igen:

– Jag vill mena att det var en samhällsviktig journalistik att granska de SD-politiker och debattörer som spred främlingsfientlighet och näthat, och vi fann också exempel på debattörer som försvarade terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik och som skrev rent ut att svarta barn borde dö.

Expressens reportage publicerades mellan december 2013 och september 2014. Ett 30-tal SD-politiker tvingades lämna sina uppdrag eller till och med partiet, och Expressen belönades med ”Guldspaden” av Föreningen Grävande Journalister samt nominerades till "Stora journalistpriset”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag