Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jill Bidens mörka förflutna: ”Upplevt det värsta i livet”

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från USA
Jill Biden har varit gift med Joe Biden i över 40 år. Nu kämpar hon för att han slutligen ska vinna Vita huset. Han har försökt förr.
Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN
Jill och Joe Biden.
Foto: USA TODAY Network / SipaUSA

Jill Biden, 69, har redan varit USA:s andra dam och längtar egentligen inte efter att bli dess första.

Men det är vad maken Joe drömmer om, så hon kämpar för honom.

Och hon vet att det finns jobbigare saker än en förlust mot Donald Trump.

Paret Biden har genomlevt något betydligt värre.

Han har drömt om Vita huset länge, den nu 77-årige Joe Biden, mannen som formellt utses till demokraternas presidentkandidat nästa vecka. Jill Biden har egentligen aldrig gjort det.

Hon följde snällt med under hans första försök 1988. Det slutade med anklagelser om att han hade kopierat ett valtal och kampanjen kollapsade.

Bistrare tider 1987. Joe Biden med Jill vid sin sida tillkännager att han ger upp försöken att bli demokraternas presidentkandidat.
Foto: ARNIE SACHS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

När sedan tungviktarna i partiet försökte övertala honom att ställa upp igen inför valet 2004 mot George W Bush, så var Jill inte alls förtjust. Hon satt vid poolen när mötet pågick, och paraderade efter ett tag förbi i bikini.

På magen hade hon målat med filtpenna: ”No” - Nej.

– De fattade budskapet, säger hon till Washington Post.

Men det var många år sedan. Joe Biden försökte igen 2008, föll snabbt ifrån men blev i stället Barack Obamas vice president. Jill Biden fick flytta till Washington och bli rikets andra dam i åtta år.

Kämpar för maken

Frågan är om det nu blir tredje gången gillt. Säkert är att Jill Biden denna gång kämpar för fullt för att maken ska lyckas.

Hon visade det rent fysiskt när hon i mars bokstavligen skyddade sin nio år äldre make från två vegan-aktivister som försökte storma scenen i Kalifornien där han höll ett möte under Supertisdagen.

Det fångades på bild och gjorde viral succé. En ung aktivist med ett plakat med texten ”Låt mejerierna dö” rusade upp på scen, men Jill Biden blockerade henne med sin kropp.

Efteråt skämtade Joe Biden:

– Man bråkar inte med en tjej från Philly (Philadelphia).

Det har inte blivit så många valmöten sedan dess. Coronaviruset har satt stopp för allt normalt kampanjande.

Men Jill Biden är medveten om att en tuff höst väntar, med ännu hårdare angrepp från Donald Trump och republikanerna mot hennes make, som beskyllts för allt från senilitet till att vara alltför närgången mot kvinnor.

Men hon fruktar inte Trumps attacker, säger hon i en intervju för CBS:

– Vi har redan upplevt det värsta som kan hända i livet. Vi har förlorat ett barn. Tillsammans så kan vi bemöta allt. Och det är vad vi försöker göra.

Det var den tragedin - sonen Beau Bidens död 2015 - som ledde till att Joe Biden inte ställde upp i presidentvalet 2016. Det som Hillary Clinton sedan förlorade.

Familjen Biden vid demokraternas konvent 2008.
Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT / NTB SCANPIX

Beau Biden var för övrigt justitieminister i delstaten Delaware och blev vän med Kamala Harris som då hade samma jobb i Kalifornien. Det lär ha bidragit till att Joe Biden utsåg Kamala Harris till sin vicepresident.

”Du ändras för evigt”

I sin bok ”Where the light enters” skriver Jill Biden om hur hon efter sonens död känt sig som en bit porslin som spräckts i bitar och limmats ihop igen. På frågan om hon fortfarande känner sig sönderspräckt, svarar hon.

– Du kan inte förlora ett barn och förbli den du var. Du ändras för evigt.

Beau Biden blev 46 år, men han var egentligen inte Jills biologiska son. Hon träffade Joe Biden första gången 1975 och då hade han redan två söner - Beau och Hunter - och en än mörkare tragedi bakom sig.

Bara några veckor efter att Joe Biden blivit invald som mycket ung senator från Delaware 1972 så dödades hans dåvarande hustru Nelia och ettåriga dottern Naomi i en trafikolycka.

Sönerna Beau och Hunter var också med i bilen men överlevde olyckan. Och de ställde sig sedan helt bakom att pappa skulle gifta om sig. Men han behövde fria fem gånger innan Jill svarade ja.

– Eftersom de redan förlorat en mamma, så kunde jag inte låta dem förlora en till mamma. Jag var tvungen att vara 100 procent säker, har hon berättat för Vogue.

De gifte sig 1977 och har hållit ihop sedan dess. Hon har alltid haft en egen karriär som lärare - bland annat i engelska - och har doktorerat i pedagogik. 

Hon fortsatte att arbeta som lärare även när Joe Biden var vicepresident från 2009 till 2017 och har gjort klart att hon även planerar arbeta den här gången ifall Joe Biden skulle vinna valet den 3 november.

Och få betvivlar hon skulle klara rollen som First Lady:

– Jill är det närmaste man kan komma en professionell som gift partner. Först senatorsfru och sedan vicepresidentfru som dessutom arbetade nära Michelle Obama, säger Myra Gutin, expert på amerikanska presidenthustrur till Washington Post.

– Om någon kan sälja in honom så är det hon.

Michelle Obama hyllar presidentkandidaten Joe Biden
Senatorn från Kalifornien ska vinna valet för Demokraterna – det här är Kamal Harris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.