Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jill Biden beskrivs som Melanias motsats

Jill Biden kan bli presidentfru.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Melania Trump under valnatten.
Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jill och Joe Biden under valkampanjen i somras.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Melania Trump talar under ett valmöte i Huntersville, North Carolina, i måndags.
Foto: CHRIS CARLSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Jill Biden kan bli USA:s nästa presidentfru – men beskrivs som sin föregångares motsats.

Melania Trump är den välklädda före detta fotomodellen som haft en mindre framträdande roll än traditionen påbjuder. 

Jill Biden är högskolelärare med en doktorsexamen, som planerar att hinna med både sin fortsatta karriär och uppdragen i Vita huset om hennes man vinner valet.

På samma sätt som presidenter jämförs med sina föregångare, så ställs oundvikligen även deras partners mot varandra vid ett maktskifte.

Den 69-åriga Jill Biden beskrivs av som någon som ”sätter fokus på hjärtat i hennes mans budskap – det som inkluderar tacksamhet”, skriver kolumnisten Robin Givhan i Washington Post.

Melania Trump däremot ”slätar över främlingsfientligheten och rasismen som genomsyrar hennes mans administration”. 

Melania beskrivs som Trumps ”bättre klädda alter-ego”, men som framför allt bevakar sina egna intressen. Jill beskrivs som sin mans stöd och hans partner.

Modell med smyckesmärke

Melania Trump har de senaste åren fokuserat på rollen som presidentfru, men framför allt den som mamma till sonen Barron.

Hon lade modellkarriären på hyllan redan innan hon gifte sig med Trump, och lanserade ett eget smyckesmärke och även en hudvårdskollektion år 2010 – men dessa lades ner när hennes man blev president.

Under sin tid i Vita huset har Melania lanserat ”Be Best”; en kampanj mot nätmobbning, där hon dock inte lyckades uppfylla sina mål, enligt CNN.

Filosofie doktor och lärare

Jill Biden är utbildad engelsklärare, och har dessutom har två mastersexamina och doktorerade år 2007 – men har även hon modellat i unga år.

När hennes man valdes till vicepresident år 2008 fortsatte hon jobba som lärare på en högskola, något som hon planerar att fortsätta med om hon blir USA:s ”första fru”.

Jill Biden: ”Jag visste inte om jag skulle känna lycka igen”

Biden om styvsonens död

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.