Kassem Hamadé. Foto: Ylwa Yngvesson
Kassem Hamadé. Foto: Ylwa Yngvesson

Jihadisterna är farliga - också för oss i Sverige

Publicerad

MELLANÖSTERN. De är unga, vältränade och ideologiskt motiverade. De är uppvuxna i Sverige.

– Jag saknar svensk mjölk, säger en till mig.

En annan berättar nostalgiskt om skolmaten.

– Fiskpinnarna, och köttbullar med potatisgratäng.

Sedan fyra år tillbaka har de omprogrammerats, lämnat livet i Sverige och sökt efter sina rötter - i Islam.

De har hamnat i händerna på mördarideologer och terrorgrupper som agerar i salafismens sfärer.

Enligt dem själva är det kanske 200 unga män från Göteborg och 50-tal från stockholmstrakten som gjort samma resa.

De är "jihadister" och över 90 procent tillhör den fruktade terrorgruppen Islamiska Staten, IS, som befinner i krig mot hela världen. Resten tillhör al-Nousrafronten.

Båda grupperna är en produkt av al-Qaida men med olika agendor för att nå till Islamiska kalifatet. IS-grundaren är den mördade terroristen Abu Musab az-Zarqawi som etablerade sig i Irak efter USA:s invasion 2003. Han förklarade krigsmannaed "Bay'ah" för al-Qaidaledaren Usama bin Laden.

Båda är döda nu. az-Zarqawi som inspirationskälla påverkade fler ungdomar än bin Ladens efterträdare Ayman az-Zawahiri.

– Vi är inte alls al-Qaida. Vi är grymmare och de är snälla, svarar en svensk IS-terrorist när jag frågar honom om skillnaden.

Det är helt rätt. IS är grymmare. De banar den blodiga vägen för det de inbillar sig vara islamiskt kalifat. De massakrerar folk, filmar hur de dödar civila.

"Det är guds vilja att göra hela världen islamisk. De som inte blir muslimer via dialog tvingas till islam med hjälp av svärd", säger en ung göteborgare till mig.

Jag skulle inte bli förvånad om jag en dag vaknar till nyheten att en grupp svenska jihadister stormat Saluhallen på Östermalm och håller hundratals gisslan.

Ja, de är farliga också för oss.

Det räcker med att deras emirer utfärdar en fatwa om att i dag heter fienden Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag