Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jihadist skickade kusligt sms till mamma

Mamman fick ett kryptiskt sms: "Mamma, gå inte ut på måndag i Bryssel"Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polisen tar hotet på stort allvar. Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Salah Abdeslam.Foto: Belgian Interior Ministry / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
Mohamed Abrini.

"Mamma, gå inte ut på måndag i Belgien."

Sms:et har en jihadist i Syrien skickat till sin mamma.

Polisen tar meddelandet på allvar, uppger belgiska Sudinfo.

Flera medier har under helgen publicerat sms:et som ska vara avsänt från en jihadkrigare som deltar i strider i Syrien. Mannen ska också ha ringt mamman och uppmanat henne att inte ge sig in på platser där det finns mycket folk.

– Det är alltid svårt att bedöma om hot är allvarliga eller inte, säger polisens talesperson Wouter Bruyns till belgiska Nieuwsblad.

"Risken är inte borta"

Polisen känner till både mammans och sonens identitet, och tar enligt Sudinfo hotet på allvar. Beredskapen på offentliga platser ska vara höjd, enligt tidningen.

– Det är möjligt att fredagens gripanden betyder slutet för terroristcellen som attackerat Paris och Bryssel. Men det är uppenbart att risken för attentat inte är borta, säger Michel Liégeois, forskare och professor vid Centret för studier av internationella relationer (UCL) till Sudinfo.

Han menar att det faktiskt kan finnas anledning att vara extra vaksam just nu.

– Precis som efter gripandet av Salah Abdeslam, måste man fråga sig om det faktum att Abrini är frihetsberövad inte kan uppmuntra någon potentiell medbrottsling, hittills okänd för utredarna, att skrida till handling. Det skulle kunna handla om en vilja att handla innan man blir gripen.

Planerna ändrades

Mohamed Abrini och övriga gripna terrorister hade planer på att attackera Paris. Men då de insåg att utredarna var honom på spåren, ändrades planerna och terroristerna slog till mot Bryssel i stället.

– Flera delar i utredningen har visat att terroristgruppen ursprungligen hade intentionen att slå till mot Frankrike igen. Men till slut, överraskade av de snabba framstegen i den pågående utredningen, tog de snabbt beslutet att slå till mot Bryssel i stället, säger åklagaren Thierry Werts i ett pressuttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.