Småbarnsmamman Jian blev 21 år. Subhi Othman åtalas för mord. Foto: SVEN LINDWALL och PRIVAT
Småbarnsmamman Jian blev 21 år. Subhi Othman åtalas för mord. Foto: SVEN LINDWALL och PRIVAT

Jian, 21, dödades med 48 knivhugg

Publicerad
Uppdaterad
Småbarnsmamman Jian, 21, mördades av sin styvpappa - med 48 knivhugg.
Motivet: Han ville rädda familjens heder - hon levde inte som han ville.
I ett brev till polisen skrev styvpappan själv om den blodiga attacken: "Hämnden är min... blod för blod".
Nu åtalas Subhi Othman, 63, för mord.
I november förra året väntade Subhi Othman, in sin styvdotter i trappuppgången i centrala Katrineholm. I handen hade han en 25 centimeter lång kniv. När Jian, som just lämnat sin tvåårige son på dagis, kom in i trapphuset gick han till attack – och stack kniven i hennes mage. Jian föll ihop men styvpappan fortsatte att
hugga – totalt utdelades 48 knivhugg.

Anmälde sig själv

Efteråt stoppade Subhi Othman kniven i fickan, gick till polisen och anmälde sig själv. I polisförhören visar han ingen ånger. När polisen meddelar att Jian dött säger han: ”Tack gode gud”. I häktet fortsätter pappan, i en 40 sidor lång redogörelse till polisen, att uttrycka sitt hat mot Jian. ”Hon svek mig och det vet hon” och ”Hon var varken människa eller djur”.
Jian adopterades av sin moster och hennes man, Subhi Othman, när hennes biologiska mamma dog under 1980-talet i Kurdistan.
Jian blev senare bortgift till en man i Göteborg. När hon skilde sig blev styvpappan rasande – och bestämde sig för att döda dottern för familjens heders skull.

Systern berättar

Jians syster är bedrövad över vad som har hänt.
– Pappa var visserligen religiös och läste ofta i koranen men han tvingade aldrig oss till någonting som att bära slöja och så. Jag saknar min syster mycket i dag och mår oerhört dåligt, säger hon till Expressen.
Styvpappans advokat, Bo Johansson, om sin klient:
– Han är totalt oberörd och helt säker på att han gjort rätt, säger Bo Johansson.
Kammaråklagare Anna Carlsson Lundh åtalade i går styvpappan för mord. Hon är övertygad om att han handlat på eget bevåg.
– Han säger i förhör att detta enbart var en sak mellan honom och Gud och att han nu fått hedern tillbaka, säger Anna Carlsson Lundh.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag