Tidigare sångaren i "The Boppers", Peter Jezewski, uppträder på SD-festivalen i kväll. Foto: Niklas SvenssonTidigare sångaren i "The Boppers", Peter Jezewski, uppträder på SD-festivalen i kväll. Foto: Niklas Svensson
Tidigare sångaren i "The Boppers", Peter Jezewski, uppträder på SD-festivalen i kväll. Foto: Niklas Svensson
Peter Jezewski tvekade inte när han fick frågan. Foto: Niklas SvenssonPeter Jezewski tvekade inte när han fick frågan. Foto: Niklas Svensson
Peter Jezewski tvekade inte när han fick frågan. Foto: Niklas Svensson
"Jag sympatiserar med stora delar av det de står för", berättar han. Foto: Nina Torsede / ALL OVER PRESS KAMERAREPORTAGE"Jag sympatiserar med stora delar av det de står för", berättar han. Foto: Nina Torsede / ALL OVER PRESS KAMERAREPORTAGE
"Jag sympatiserar med stora delar av det de står för", berättar han. Foto: Nina Torsede / ALL OVER PRESS KAMERAREPORTAGE
Festivalen hålls i partiledaren Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg. Foto: Lisa MattissonFestivalen hålls i partiledaren Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg. Foto: Lisa Mattisson
Festivalen hålls i partiledaren Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg. Foto: Lisa Mattisson

Jezewski uppträder i kväll på SD-festivalen

Publicerad

Den tidigare sångaren i The Boppers, Peter Jezewski, uppträder i kväll på Sverigedemokraternas festival i partiledaren Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg.

I en intervju för Expressen säger Jezewski, som just nu turnerar i landet med showen "Be Bop A Luba":

– Jag sympatiserar med stora delar av det de står för.

Bland de som tidigare meddelat att de hoppar av festivalen i Sölvesborg på grund av Sverigedemokraterna finns artister som Jan Johansen, Black Jack och Black Ingvars.

Men tidigare frontfiguren i rockbandet The Boppers, Peter Jezewski, tvekade inte när han fick frågan.

Sent i kväll står han på partiets scen i Slottsudden i Sölvesborg.

Expressen mötte honom tidigare i kväll för en intervju.

– Oavsett vad man har för åsikter så tycker jag att alla har rätt till god musik. Jag har ju spelat för Socialdemokraterna någon gång, och på fängelser. Alla har rätt att få höra rock´n´roll.

Hur ser du på att flera andra artister valt att hoppa av när de fick veta att det var SD som arrangerade?

– Ja, jag kan ju bara säga att jag gör det inte. Jag vet inte om jag får någon skit för det här, men det är ett folkvalt parti som sitter i riksdagen – det är ingen terrorgrupp vi pratar om. Det är bara att lira.

Du tvekade aldrig?

– Nej.

Peter Jezewski säger att han sympatiserar med "stora delar" av det Sverigedemokraterna står för.

– Jag vill inte hymla med det, jag står för det. Sen vet jag att många inom kultur och media inte gillar det. Men de som inte kommer och lyssnar på mig på grund av det här, de kommer i alla fall inte tror jag.

Tror du att du kommer att få någon backlash på grund av att du kommer ut som sverigedemokrat?

– Ja, alltså. Jag sympatiserar med dem, och jag räknar med att få någon smäll på käften, men jag får så mycket smällar ändå.

 

LÄS MER: Åkessons nya turné – besöker förorter

 

"Handlar inte om rasism"

Peter Jezewski betonar flera gånger under intervjun att han inte är rasist.

– Jag kan ju inte vara rasist. Min far slogs mot både kommunister och nazister.

Vad säger du om SD:s bakgrund då – bekymrar den dig?

– Nej, jag tycker inte det. Det har kommit fram att det fanns skit, men det gör det ju i alla partier. Överallt finns det assholes. Men det är extra roligt för pressen att skriva om det när det gäller det här partiet.

Varför är det så tror du?

– Det är som jag säger: många inom kultur och media sympatiserar inte med det här. Och händer det minsta lilla grej så gillar de att bre på extra.

Vi har en statsminister som så sent som för några dagar sen sa att SD har lyft in rasismen i Sveriges riksdag?

– Det tror jag inte ett dugg på. Det handlar inte om rasism. Mycket av det som SD sa för flera år sen börjar de ju själva ta upp nu. Men det är så lätt att bara prata om invandring – men det finns så mycket annat också som är bra.

Som vad då?

– Kriminalpolitiken tycker jag också är bra.

Längre straff och hårdare straff?

– Ja, nu kommer man ju undan med vad som helst, som jag ser det. Jag tycker att man ska se över det där.

Förutom Peter Jezewski uppträder i kväll dansbandet Dolbyz och sångaren Marcus Öhrn som spelat in flera låtar med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Under kvällen avslöjas också en hemlig artist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag