Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jesus nämner sin fru - inte en förfalskning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den här biten papyrus som beskriver Jesus när han nämner sin fru är inte en modern förfalskning.

STOCKHOLM. En bit papyrus som beskriver Jesus när han nämner sin fru är inte en modern förfalskning. Det visar undersökningar som tre prominenta forskningscentrum gjort. Därmed är spekulationerna kring Jesus civilstånd i gång. Igen.

Papyrusbladet presenterades i september 2012 av Harvard-professorn Karen L King, som då sade att bladet kom från en bok skriven på 300-talet. Nu har forskare från prestigeuniversiteten Columbia, Harvard och MIT (teknisk högskola i Massachusetts) kommit fram till att papyrustexten troligen är skriven runt 500-talet – men att den kan vara så gammal som från 100-talet.

– Den här frågan brukar dyka upp då och då och det är kittlande att tänka sig att han hade en fru, men det finns inget som tyder på att han verkligen hade det, säger Hedvig Larsson, religionshistoriker vid Ersta Sköndal högskola.

Koptisk text

På bladet står det på koptiska: "Jesus sade till dem; Hon är min hustru. Hon kommer att bli min lärjunge."

– Det är konstigt att man skulle betona att det är just "min hustru" i en utsaga som läggs i Jesu mun. Ingen av de kyrkligt accepterade evangelietexterna, som ju ligger mycket närmare i tid för Jesu liv, antyder att han skulle ha haft någon fru.

– Om han hade haft det skulle det ha varit naturligt att berätta om det, hävdar Larsson.

Det har funnits många teorier genom århundradena om Jesus civilstånd där olika uttolkare har hävdat att han var gift, homosexuell, ensamstående eller att han valde celibatet för att vara närmare Gud.

Kan vara symbolik

Maria från Magdala har pekats ut som hans kvinna. De spekulationerna bygger på en sekvens ur en text kallad Filipposevangeliet där det står: "Men Kristus älskade henne mer än alla lärjungarna och brukade ofta kyssa henne på munnen."

– Alla de moderna teorierna om att de skulle ha haft en sexuell relation har få källor att hänvisa till. När det står att han kysste henne kan det syfta på någon form av kunskapsöverföring, säger Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.