Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jessica Meir snart historisk: ”Drömt om det hela mitt liv”

”Den coola grejen med jobbet är att alla dagar är olika”, säger Jessica Meir under en presskonferens.Foto: AXEL ÖBERG
Expressen besökte Jessica Meir i Houston, Texas, förra våren.Foto: AXEL ÖBERG
Det närmar sig avfärd för Jessica Meir.Foto: AXEL ÖBERG
Hazzaa Ali Almansoori, Oleg Skripochka och Jessica Meir i samband med att de avslutade sin kosmonautträning i slutet av augusti.Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Om tre veckor blir Jessica Meir historisk – som den första svenska kvinnan i rymden.

Här är hennes ord inför avfärden:

– Jag har drömt om det här hela mitt liv.

Svensk-amerikanska Jessica Meir var fem år när hon bestämde sig för att bli astronaut. 2013 valdes hon ut till Nasas astronaututbildning – och i våras stod det klart att hon skulle få göra sin första rymdfärd i höst.

25 september är planerat datum för avfärd.

Jessica Meir befinner sig nu på centrumet för den ryska kosmonaututbildningen: Star city, Stjärnstaden, utanför Moskva där hon av och till har tränats hårt det senaste 1,5 året. På onsdagen höll hon en presskonferens där hon svarade på frågor om premiärresan.

Jessica Meir: ”Lite overkligt”

– Det här är något jag har drömt om hela livet, sen jag var fem år gammal. Vid den här tidpunkten är det fortfarande lite overkligt att det kommer att hända, säger Jessica Meir.

Hon fortsätter:

– De senaste sex åren under all träning har mina färdigheter förstärkts och jag är verkligen redo för uppdraget. Jag ser fram emot att se hur det känns första gången och känna oavbruten viktlöshet.

Jessica Meir har pratat med sina kolleger som redan har varit uppe i rymden, som har berättat att det är svårt att sätta ord på känslan.

– Så jag är verkligen förväntansfull att uppleva det för första gången själv.

Den första rymdfärden går till den internationella rymdstationen ISS, dit Jessica Meir åker tillsammans med kosmonauten Oleg Skripochka och Hazzaa Ali Almansoori från Förenade arabemiraten, som båda är knutna till ryska Roscosmos.

Planen är att Meir ska återvända till jorden under våren 2020.

– Vi kommer att vara ombord ungefär sex månader, som är snittet för ett rymduppdrag i dag. Vi kommer att genomföra alla möjliga vetenskapliga undersökningar, säger hon under presskonferensen.

LÄS MER: Jessica blir första svenska kvinnan i rymden: ”Trodde det var kört”