Jessica gör feministisk konst i tunnelbanan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FEMINISM I TUNNELBANAN. Jessica Hallbäck vänder på reklamskyltar i Stockholms t-bana och använder den tomma ytan till sin egen konst med feministiska budskap.
Foto: Jo Ann Kneedler
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
1 / 9

– Sexuella övergrepp händer varje vecka, varje månad, hela tiden överallt, säger Jessica Hallbäck, 36.

Som tonåring blev hon själv utsatt.

Nu gör hon feministisk konst på Instagram och i Stockholms tunnelbana - på reklamskyltarnas baksidor.

I en tunnelbanevagn i Stockholm står det: "Allt blir inte bra för att en vill". I en annan är budskapet "…inte alla män", och i en tredje "Allt du kan göra kan jag göra blödandes".

Bakom den feministiska och ofta roliga konsten hittar vi Jessica Hallbäck, frilansande skribent, konstnär och kreatör som gjort gatukonst under många år.

– När jag flyttade och började åka tunnelbana kom jag på att jag kunde vända på reklamen och skriva på baksidan, säger hon.

– Jag har svårt att inte säga någonting om det som sker i världen, och det där blev en bra yta för det. Jag hoppas att det ska få några fler att tänka till.

Berusad blev hotfull

Jessica Hallbäck har alltid pennor med sig, och när det är lugnt i tunnelbanan kan hon plocka ned en skylt och sitta och rita ned sitt budskap i vagnen.

– I princip får jag bara positiva reaktioner från andra passagerare. En gång var det en berusad man som blev hotfull och slog och sparkade bredvid mig medan jag ritade, och rev ned skylten illa kvickt när jag satte upp den, berättar hon.

Därför händer det att Jessica Hallbäck ibland plockar ned en reklamskylt och tar med den hem och ritar. Hennes budskap är ofta samhällskritiska och gärna feministiska, och hon lägger också ut bilder på Instagram.

"Mer fokus på förövaren"

I veckan har hon publicerat en bild av en ung kvinna som pekar och säger #HimToo. Den senaste veckan har miljontals kvinnor berättat i sociala medier om övergrepp under hashtaggen #MeToo. Det som började med ett reportage om filmproducenten Harvey Weinsteins sexuella övergrepp mot skådespelerskor i Hollywood har fortsatt som en våg av vittnesmål om mäns trakasserier, från kvinnor i USA, i Sverige och i andra delar av världen.

– Jag tycker kampanjen #MeToo är bra, det är viktigt att fler berättar om våldtäkter och sexuellt ofredande som händer hela tiden. Men ofta sätter medierna fokus på offret och inte förövaren.

https://www.instagram.com/p/BaWXxq5HiLU/?hl=sv&taken-by=jessicahallback

När Jessica Hallbäck var 17 år råkade hon själv ut för ett övergrepp, och på Instagram skriver hon: "Så, en 15 år äldre man våldtog mig när jag var 17." Alltså: "man våldtog" i stället för "kvinna våldtagen".

"Övergrepp händer hela tiden"

– Det var den värsta händelsen i mitt liv, men sexuella övergrepp händer varje vecka, varje månad, hela tiden överallt, säger hon.

"Arga kvinnor kommer att förändra världen" står det på en annan av Jessica Hallbäcks tunnelbaneskyltar.

– Jag tänker på det jag har råkat ut för, och jag vill inte att mina två barn också ska behöva råka ut för samma sak. Jag vill att de ska leva i ett samhälle som är bättre än så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.