Regeringen ställer nu tuffare krav på Försäkringskassan för att pressa ner antalet sjukdagar.
Det uppsatta målet är att att det så kallade sjukpenningtalet ska vara 9,0 i december 2020. Nu ligger siffran på 10,2 dagar.
Avslagen på sjukpenning från Försäkringskassan har sedan hösten 2015 tredubblats, vilket Expressen tidigare har rapporterat om.
En av dem som har utförsäkrats är Jessica Bladh, 45, från Stockholm. Hon arbetade som produktionsledare på ett företag fram till maj 2014 då kroppen till slut sa ifrån och hon sjukskrevs för utmattning.
– Det var väldigt mycket stress och alldeles för mycket övertid. Jag kom hem halv sex på morgonen efter att ha jobbat från åtta på morgonen dagen innan. Jag kände att det inte gick längre, jag kände att jag inte skulle överleva, säger Jessica när hon ser tillbaka på den tiden.

Hade en dust med sin arbetsgivare
Via arbetsskadeenheten hos Försäkringskassan och vållandenämnden på AFA försäkring fick hon utmattningen godkänd som en arbetsskada och deltog under drygt två år i rehabilitering. Men på hösten 2016 tog det plötsligt stopp.
– Jag fick ny handläggare i augusti förra året, det var därefter problemen började. Hon förhalade hela processen med min rehabilitering. Hon sa att Försäkringskassan inte har något ansvar för detta längre utan att de bara skulle se över min sjukpenning och ingenting annat, säger Jessica.
Till och med myndighetens egen läkare gjorde i samband med en arbetsskadeutredning av Jessica bedömningen att hon hade blivit sjuk på grund av arbetsmiljön på sitt jobb och att hon har stora kognitiva problem och sömnproblem.
Men det hjälpte inte – för ungefär ett år sedan blev Jessica utförsäkrad. Försäkringskassan ifrågasatte hennes sjukintyg och menade att hon skulle kunna ta vilket jobb som helst på arbetsmarknaden. Jessica har överklagat ärendet som nu är uppe för bedömning i förvaltningsrätten.
Parallellt med sjukskrivningen har hon haft en dust med sin arbetsgivare och facket som slutade med att hon blev uppsagd för ett år sedan. På grund av kollektivavtal och det faktum att hennes utmattning klassats som en arbetsskada kunde hon leva på sparade semesterdagar under uppsägningen.

Arbetstränar tre timmar i veckan
Hur har din situation sett ut sedan du blev uppsagd?
– Jag fick kontakt med Compleo, som är ett dotterbolag till Misa, som i sin tur är en aktör vid arbetsförmedlingen. De ger individstöd i samband med arbetsträning och om man har haft en lång frånvaro från arbetsmarknaden. De hjälper en med kartläggning av ens bakgrund och kapacitet inför en arbetsträningsplats. Min rehab började egentligen i somras när jag äntligen slapp min arbetsgivare.
Via Misa fick Jessica en plats på Kristinehovs Malmgård där hon i dag arbetstränar tre timmar i veckan med klädnadsvård och sömnad. Nästa steg är att gå upp i sex timmar i veckan.
Nu genomgår hon även en arbetsförmågeutredning som syftar till att visa på vilken arbetsförmåga hon har. Hon får även en aktivitetsersättning som motsvarar a-kassan.
– Det handlar om att hitta balans mellan aktivitet och vila. Det syns inte på mig hur jag mår, jag är väldigt hjärntrött. Efter det här samtalet kommer jag att få en minneslucka och stänga ner hjärnan, säger Jessica.
Hur ser du på framtiden?
– Jag vet inte hur länge jag kan vara här på Kristinehovs Malmgård. Vi har skrivit kontrakt för ett par månader och det kommer nog att förlängas fram till sommaren så min arbetsförmågeutredning kan bli klar. Men jag känner mig hoppfull inför framtiden och att jag kommer kunna hitta ett nytt yrke men det kommer ta lång tid pågrund av min återhämtningsprocess. När det har varit som värst så har jag sett processen som en social studie, annars kan man inte orka med vardagen.

Anser att myndigheten blivit bättre på sitt jobb
Lars-Åke Brattlund är försäkringsdirektör och chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan. Han menar att anledningen till att fler i dag får avslag på sin sjukpenning är att myndigheten blivit bättre på sitt jobb.
– Vi har fått ett tillskott av medel från regeringen för att vi ska bli bättre på att göra de bedömningar som gäller de olika tidsgränserna i rehabliteringskedjan. Så detta är ett resultat av att vi hinner med det vi ska göra, säger han.
Enligt reglerna ska man kunna söka ett annat jobb än det som man sjukskrevs för, vad tänker ni kring detta?
– Efter ett halvårs sjukskrivning och 180 dagar med sjukpenning, då ska vi bedöma rätten till sjukpenning utifrån att man kan ta ett annat jobb, ett normalt förekommande arbete. Bedömer vi att man klarar av det upphör rätten till sjukpenning automatiskt, säger Lars-Åke Brattlund.

Regeringen får skarp kritik från LO
Expressen har sökt socialminister Annika Strandhäll (S) som är den som är ansvarig från regeringens sida, men hon var under onsdagen inte anträffbar.
Hon har i likhet med Försäkringskassan tidigare hävdat att de ökade avslagen handlar om att myndigheten har fått mer resurser.
– Det görs i dag prövningar av arbetsförmågan i nästan 90 procent av alla sjukfall att jämföra med runt 50 procent 2014. Då är det klart att vi ser en ökning av avslagen för man prövar fler personer, det är inte jättekonstigt, har hon tidigare sagt till SVT Nyheter.
Men regeringens hållning i frågan får skarp kritik från LO.
– Försäkringskassan prövar individens kvarvarande arbetsförmåga mot en arbetsmarknad som inte finns. När man läser de här besluten från Försäkringskassan är det som ren och skär lyteskomik. En sådan hantering kan man inte ha av människor, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.