Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jessica Axelsson vill frias för mordet på sin bror

Brottsstatistik 2022 från Brottsförebyggande rådet.
I november 2021 hittades brodern död i sin bostad. Systern dömdes för mord, men nekar till brott och hävdar att brodern själv ville dö.
Foto: Polisen
Jessica Axelsson dömdes i hovrätten till tolv års fängelse. Nu begär hon att Högsta domstolen prövar fallet.
Foto: SVT

Jessica Axelsson är dömd för att ha mördat sin autistiske bror med en dödlig dos tabletter. 

Hon har nekat till brott och hävdat att brodern själv ville dö.

Nu vill Jessica Axelsson frias i Högsta domstolen, bland annat med hänvisning till ny forskning om självskadebeteende.

Jessica Axelsson, 50, från Gislaved dömdes i våras till 12 års fängelse för mordet på sin autistiske bror. Enligt domen dödade hon den 28-årige brodern genom att ge honom en dödlig dos tabletter.

Hans situation uppmärksammades år 2020 av SVT:s ”Uppdrag granskning”. I programmet avslöjades hur myndigheter i åratal misslyckats med att ge brodern rätt stöd och att han under sex år bott på ett LSS-boende i ett hus mitt i skogen, i stort sett isolerad från omvärlden. 

Efter granskningen fick brodern i stället flytta till ett hus nära systern.

När SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöjade omfattande brister i vården av brodern fick han flytta hem till sin syster.
Foto: SVT

Fruktade inlåsning

Men omsorgen kring brodern fortsatte att vara ett problem och broderns bitvis våldsamma utåtagerande vållade konflikter. Under hösten 2021 fruktade Jessica Axelsson, och enligt henne även brodern, att han åter riskerade att omhändertas och låsas in.

Den 11 november 2021 larmades polis och ambulans till det lilla huset på systerns tomt där den yngre brodern hittats död.

Jessica Axelsson har erkänt att hon gav sin bror tabletterna, men nekat till brott. Under rättegången har hon hävdat att brodern uttryckt att han inte ville leva vidare.

I tingsrätten dömdes Jessica Axelsson för dråp till sex års fängelse. Redan när hovrätten skärpte domen till 12 års fängelse för mord meddelade Jessica Axelssons advokat att han vill se målet i Högsta domstolen.

I huset hittade polisen bland annat två tomma kartor tramadol.
Foto: Polisen
Huset på systerns tomt där brodern bodde var modifierat för att möta hans behov, bland annat var byggnadens fönster ersatta med plexiglas eller målade träskivor.
Foto: Polisen

Åberopar riskfaktorer

Några av de centrala frågorna som de juridiska instanserna haft att ta ställning till är hur mycket brodern förstod av vad som hände omkring honom och huruvida Jessica Axelsson kunde tolka sin broders vilja.

Det är bland annat detta som försvaret nu riktar in sig på när man ansöker om resning hos Högsta domstolen.

I ansökan lyfter försvaret bland annat fram nya forskarrön om unga och självmord samt självskadebeteende som en riskfaktor för självmord.

Uppmaning till självmord

Sammantaget menar Jessica Axelssons advokat Kjell-Åke Lunden att vilkoren för att döma henne för att uppsåtligen ha dödat sin bror inte uppfylls.

Nu yrkar han på att Axelsson ska frikännas helt, eller dömas för det lindrigare brottet uppmaning till självmord. 

– Att ge honom möjligheten skulle kunna vara en uppmaning till självmord. Hon menar inte att det är på det viset, men en tolkning skulle kunna vara så. 


Läs mer:

Systerns kamp i SVT:s ”Uppdrag granskning”

Jessica Axelsson gav dödsdos till sin lillebror 

Se också: Så hanterar du sorgen – prästens råd i mörka tiden

”Det kommer en morgondag också”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.