Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jessica åtalad efter att hon filmade döende grisar

I veckan stod Jessica Thiel åtalad i tingsrätten för olaga intrång.
Foto: PRIVAT
Jessica Thiel filmade svaga och redan döda griskultingar som ligger om vartannat i ett stall i Västmanland.
Foto: PRIVAT

Jessica Thiel filmade svaga och redan döda griskultingar som ligger om vartannat i ett stall i Västmanland.

Resultatet: I veckan stod hon åtalad i tingsrätten för olaga intrång.

– Jag hörde grisarna skrika utifrån, och hade inget val, säger hon.

Intill den redan döda griskultingen i hörnet av stallplatsen ligger två andra och skakar. En kulting tycks ha fastnat i gallret på spaltgolvet och försöker ta sig loss. I ett annat hörn ligger en död kulting, och suggan försöker vända på den med nosen.

Det är bara några av de obehagliga bilder som 26-åriga Jessica Thiel i Västerås har publicerat på Youtube och Facebook, och som hon också fick visa i Västmanlands läns tingsrätt i går. Hon skriver i en kommentar till filmen att när folk säger "jag köper bara svenskt kött" önskar hon att de visste vad de betalar för.

"Skrik av smärta"

– Jag hörde intensiva skrik av smärta utifrån. Min instinkt var att hjälpa till. Jag hittade en olåst dörr och gick in. Det var en fruktansvärd syn, säger Jessica Thiel.

Ingemar Olsson är ordförande för Sveriges grisföretagare och säger att det är mycket bekymmersamt ur smittskyddssynpunkt att främmande personer går in i stallen.

– Vi har ett jätteproblem med intrång, där man inte förstår vilken risk djuren utsätts för eller kanske ens bryr sig om det, säger han.

– Suggorna grisar när det är lugnt i stallet, och ligger sedan stilla. Att den här är uppe och rör sig kan tyda på att hon blivit störd och det ökar risken för att kultingarna blir klämda. Dessutom härjar afrikansk svinpest i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Vi måste skydda svenskar grisar och vildsvin från det hotet, säger han.


LÄS MER: Filmade sina hästar när de fick panik av fyrverkerierna


Vill väcka medkänsla

Jessica Thiel är vegan och aktiv för djurens rättigheter. Hon hade tagit sig till gården för att hon hoppades kunna ta bilder på grisar utomhus, säger hon.

– Men de var instängda och jag hörde hur de plågades. Jag insåg att jag inte kunde hjälpa dem, så jag filmade för att kunna visa andra och väcka medkänsla för djuren. Om det här hade varit en kennel hade det säkert lett till djurförbud, säger hon.

– Jag önskar att alla får klart för sig att detta inte är ovanligt, utan att det är standard med dessa minimala utrymmen. Och att grisarna är så hårt avlade att de föder upp till 20 kultingar per kull, och att 20 procent av kultingarna dör inom fem veckor.

Filmen hade efter två dagar setts av 75 000 på Facebook och ett par tusen på Youtube, och många har reagerat starkt.

Dom nästa vecka

Ingemar Olsson säger att det här är nyfödda grisar och att den som inte är van vid födslar kan tycka att det ser otäckt ut.

– Man ser att de är nyfödda eftersom de har fosterhinnan kvar. Några tar sina första staplande steg, några skakar för att de precis har kommit ut från 38 graders värme till kanske 20-22 grader, säger han.

– Det ligger också ett svartfoster där, en dödfödd som har dött i ett tidigt stadium och har kapslats in.

Domen mot Jessica Thiel förväntas komma nästa vecka. Åklagaren har yrkat på böter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.