I veckan stod Jessica Thiel åtalad i tingsrätten för olaga intrång. Foto: PRIVATI veckan stod Jessica Thiel åtalad i tingsrätten för olaga intrång. Foto: PRIVAT
I veckan stod Jessica Thiel åtalad i tingsrätten för olaga intrång. Foto: PRIVAT
Jessica Thiel filmade svaga och redan döda griskultingar som ligger om vartannat i ett stall i Västmanland. Foto: PRIVATJessica Thiel filmade svaga och redan döda griskultingar som ligger om vartannat i ett stall i Västmanland. Foto: PRIVAT
Jessica Thiel filmade svaga och redan döda griskultingar som ligger om vartannat i ett stall i Västmanland. Foto: PRIVAT

Jessica åtalad efter att hon filmade döende grisar

Publicerad

Jessica Thiel filmade svaga och redan döda griskultingar som ligger om vartannat i ett stall i Västmanland.

Resultatet: I veckan stod hon åtalad i tingsrätten för olaga intrång.

– Jag hörde grisarna skrika utifrån, och hade inget val, säger hon.

Intill den redan döda griskultingen i hörnet av stallplatsen ligger två andra och skakar. En kulting tycks ha fastnat i gallret på spaltgolvet och försöker ta sig loss. I ett annat hörn ligger en död kulting, och suggan försöker vända på den med nosen.

Det är bara några av de obehagliga bilder som 26-åriga Jessica Thiel i Västerås har publicerat på Youtube och Facebook, och som hon också fick visa i Västmanlands läns tingsrätt i går. Hon skriver i en kommentar till filmen att när folk säger "jag köper bara svenskt kött" önskar hon att de visste vad de betalar för.

"Skrik av smärta"

– Jag hörde intensiva skrik av smärta utifrån. Min instinkt var att hjälpa till. Jag hittade en olåst dörr och gick in. Det var en fruktansvärd syn, säger Jessica Thiel.

Ingemar Olsson är ordförande för Sveriges grisföretagare och säger att det är mycket bekymmersamt ur smittskyddssynpunkt att främmande personer går in i stallen.

– Vi har ett jätteproblem med intrång, där man inte förstår vilken risk djuren utsätts för eller kanske ens bryr sig om det, säger han.

– Suggorna grisar när det är lugnt i stallet, och ligger sedan stilla. Att den här är uppe och rör sig kan tyda på att hon blivit störd och det ökar risken för att kultingarna blir klämda. Dessutom härjar afrikansk svinpest i Estland, Lettland, Litauen och Polen. Vi måste skydda svenskar grisar och vildsvin från det hotet, säger han.

 

LÄS MER: Filmade sina hästar när de fick panik av fyrverkerierna

 

Vill väcka medkänsla

Jessica Thiel är vegan och aktiv för djurens rättigheter. Hon hade tagit sig till gården för att hon hoppades kunna ta bilder på grisar utomhus, säger hon.

– Men de var instängda och jag hörde hur de plågades. Jag insåg att jag inte kunde hjälpa dem, så jag filmade för att kunna visa andra och väcka medkänsla för djuren. Om det här hade varit en kennel hade det säkert lett till djurförbud, säger hon.

– Jag önskar att alla får klart för sig att detta inte är ovanligt, utan att det är standard med dessa minimala utrymmen. Och att grisarna är så hårt avlade att de föder upp till 20 kultingar per kull, och att 20 procent av kultingarna dör inom fem veckor.

Filmen hade efter två dagar setts av 75 000 på Facebook och ett par tusen på Youtube, och många har reagerat starkt.

Dom nästa vecka

Ingemar Olsson säger att det här är nyfödda grisar och att den som inte är van vid födslar kan tycka att det ser otäckt ut.

– Man ser att de är nyfödda eftersom de har fosterhinnan kvar. Några tar sina första staplande steg, några skakar för att de precis har kommit ut från 38 graders värme till kanske 20-22 grader, säger han.

– Det ligger också ett svartfoster där, en dödfödd som har dött i ett tidigt stadium och har kapslats in.

Domen mot Jessica Thiel förväntas komma nästa vecka. Åklagaren har yrkat på böter.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag