Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjetårar när svenskan klev in på rymdstationen

Hör svenskans ord på vägen till rymden.
Jessica Meir möttes av kramar på ISS.
Bilder tagna precis när Sojuz-farkosten lyfter på onsdagseftermiddagen.Foto: DMITRI LOVETSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Jessica Meir ombord på rymdstationen ISS.
Svenskamerikanskan Jessica Meir. Foto: TASS / SERGEI SAVOSTYANOV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Hazzaa Ali Almansoori, Oleg Skripochka och Jessica Meir. Foto: BILL INGALLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Nasa
Foto: Nasa
1 / 8

Klockan 15.57 svensk tid sköts svenskamerikanska astronauten Jessica Meir, 42, upp i rymden i en rysk Sojuz-farkost och raketbränslet lyste upp den mörka himlen. 

Nu har hon klivit in på rymdstationen ISS – och gråtit glädjetårar i processen. 

– Allt går bra. Vi mår bra, säger Jessica Meir från rymdfarkosten. 

Klockan 15.57 under onsdagen den 25 september sköts raketen med svenskamerikanen Jessica Meir upp i rymden och den väntande tyngdlösheten. 

– Allt är bra. Vi mår bra, sa Jessica Meir när farkosten snabbt rörde sig upp i rymden. 

Expressen TVFoto: Expressen TV
Här lyfter rymdfarkosten. Foto: Expressen TV / Expressen TV

Är ombord rymdstation

Senare på kvällen meddelade Nasa att farkosten påbörjat en dockning med rymdstationen ISS. 

Efter midnatt svensk tid klev Meir och hennes astronautkollegor in på ISS. De mottogs med kramar av besättningen på plats. 

https://twitter.com/Space_Station/status/1176989789364424704

Jessica Meir är historisk som första svenskan i rymden. Tillsammans med ryske kosmonauten Oleg Skripotjka och astronauten Hazza Ali al-Mansoori från Förenade arabemiraten sköts hon upp från Kazakstan i den ryska Sojuz-farkosten. 

Johan Marcopoulos, kommunikatör vid Rymdstyrelsen, följde uppskjutningen med viss nervositet. 

– Men de som sitter i farkosten har sett fram emot det här hur länge som helst. Det är klart att det är skräckblandat men jag tror att astronauterna som äker upp tänker ”äntligen”, säger han. 

Och det farligaste momentet under färden är just uppskjutningen, enligt Johan Marcopoulos. 

Johan Marcopoulos om att bevittna uppskjutet.

– Den största faran är just när raketmotorerna drar i gång med sin enorma kraft, säger han. 

Han beskriver de jobbfunktioner som Jessica Meir kommer ha under halvåret på ISS. 

– Dels vaktmästare, om något går sönder kan man inte ringa en rörmokare. De är laboratorietekniker och försökskaniner, en del av experimenten kommer de genomföra på sig själva.   

En kamera på rymdfarkosten filmar vad som händer. Foto: Expressen TV / Expressen TV

Hon är även ansvarig för att sköta kontakten med markkontrollen och rapporterar fortlöpande om att färden upp i rymden går bra. 

Se när raketen lyfter.

– Alla ombord har samma nivå av träning och kommer kunna hantera allt som händer. Jag har drömt om att bli astronaut sedan jag var fem år, sa Jessica Meir under en presskonferens på tisdagskvällen. 

Farkosten skjuts upp med en hastighet av 25 000 kilometer i timmen och beräknas vara framme vid rymdstationen ISS efter sex timmar. 

Jessica Meir hemlighetsfull kring musikvalet

Hon har även fått välja ut 20 minuter musik som hon ska få lyssna på ute i rymden. Jessica Meir berättar att hon valt musik som har stor känslomässig betydelse för henne, vissa låtar som handlar om rymden och även musik som en vän till henne har producerat – men hon nämner inga band eller låtar.  

Avgångstiden var satt till klockan 15.57 svenskt tid, Kazakstan ligger tre timmar före i tid. 

Jessica Meir satte sig i rymdfarkosten ett par timmar innan avfärd. Men innan hon tog sig dit så signerade hon en vägg som är fullklottrad med autografer från tidigare astronauter och kosmonauter i det ryska rymdprogrammet. 

Innan hon tog plats i rymdfarkosten så signerade Jessica Meir en vägg som är fullklottrad med autografer från tidigare astronauter och kosmonauter i det ryska rymdprogrammetFoto: Expressen TV / Expressen TV

Jessica Meir: ”Fortfarande lite overkligt att det kommer hända”

– Det här är något jag har drömt om hela livet, sen jag var fem år gammal. Vid den här tidpunkten är det fortfarande lite overkligt att det kommer att hända, sa Jessica Meir under en presskonferens i början av september. 

Jessica Meiers mamma är svensk och bördig från Västerås. Pappan kommer från Israel. 

Hon har tidigare berättat att hon kommer ta med sig en svensk och en israelisk flagga, bland det kilo personliga tillhörigheter som hon tillåts ta med sig. 

Jessica Meir pratar svenska och har svenskt medborgarskap men är uppvuxen i det lilla samhället Caribou i nordöstra USA. 

Hon började drömma om att bli astronaut när hon var barn.

Jessica Meir kommer tillbringa sex månader i rymden

För en vecka sedan planterade hon det traditionsenliga trädet – som andra kosmonauter och astronauter i det ryska rymdprogrammet gjort före henne. 

– Mitt almexemplar har utsikt över den kazakstanska stäppen. Må hon blomstra i Gagarins (känd rysk kosmonaut) fotsteg, skriver hon på Twitter. 

https://twitter.com/Astro_Jessica/status/1174274464667840512

Den legendariska ryske kosmonauten Yuri Gagarin. Foto: ITAR TASS / AP ITAR TASS

Jessica Meir kommer tillbringa ett halvår på den internationella rymdstationen ISS, 40 mil från jorden, under vilket hon och de andra rymdfararna kommer att genomföra hundratals experiment. 

– Jag ser fram emot att se hur det känns första gången och känna oavbruten viktlöshet, sa Jessica Meir under presskonferensen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.