Jesper blev 24 år – mamman tror att han dog av diarrémedicin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den 5 december hittades Jesper Åhlin död i sin lägenhet.
Foto: PRIVAT
Den aktiva substansen i medicinen, loperamid, tros ha dödat elva personer förra året.
Foto: ROLF ANDERSSON

Jesper Åhlin, 24, hittades död på morgonen den 5 december.

Hans mamma Mona Dahlgren tror att han dog av att ha ätit för mycket av en vanlig diarrémedicin, som han använde för att tända av på droger. 

Den aktiva substansen i medicinen, loperamid, tros ha dödat elva personer förra året.

– Jag vill att det ska bort från apotekens hyllor, säger Mona Dahlgren.

Jesper Åhlin var 24 år och yngst i en syskonskara på fyra. 

– Han var en jättegullig kille. Mycket djupsinning, känslig och intelligent, säger hans mamma Mona Dahlgren, som först berättade om Jesper för Sveriges Radio.

Men redan i tonåren började Jesper missbruka, och han blev med tiden beroende av morfin. 

Efter flera år av tungt missbruk flyttade han för några veckor sedan in på ett stödboende. 

– Där skulle han få en ny chans, säger Mona.

Men ett samtal från en av Jespers kompisar gjorde henne orolig. Han hade stulit diarréläkemedel som innehöll ämnet loperamid för 1 500 kronor. 

– Han hade kommit på att det här vanliga läkemedlet, tillsammans med vissa andra saker, kan ge ett morfinrus. När man tänder av så hjälper det här medlet i stora doser.

"När polisbilen kom, då förstod jag"

Mona Dahlgren visste att loperamid också kan vara  farligt i mycket stora doser. Hon ringde till stödboendet och slog larm den 2 december.

Tre dagar senare, på morgonen den 5 december, hittades Jesper död i sin lägenhet.

– När polisbilen kom, då förstod jag vad det var frågan om. Det var vidrigt, jag började skrika att det inte var sant.

Dödsorsaken är inte klarlagd, men Mona tror att det var loperamid som dödade hennes son. Enligt henne ska personalen på stödboendet efter hans död ha hittat två bärkassar med tomma kartor med loperamidläkemedel i Jespers lägenhet.


LÄS MER: Diarréläkemedel bakom flera dödsfall 


Loperamid är är verksamt mot diarré och finns i receptfria läkemedel som Imodium och Dimor. Ämnet är en opioid, men läkemedel som innehåller loperamid är ofarliga vid rekommenderade doser. 

Men missbrukare skriver på nätet om att mycket höga doser ger ett visst rus och att ämnet kan användas för att minska abstinensbesvären när man slutar med andra droger.

"Det ska bort från apotekens hyllor"

Loperamid kan också vara farligt och har lett till flera dödsfall; förra året var det elva fall i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är oroande och ger skäl att titta på det här. Vi har ett problematiskt opiodanvändande i samhället och en ökande dödlighet relaterade till opioidläkemedel generellt. Det låter som att även det här läkemedlet är en del av det mönstret, säger Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, till Sveriges Radio.

När Expressen intervjuar Mona Dahlgren är hon på väg till sonens begravning. Hon säger att hon berättar Jespers historia för att varna andra för loperamid.

– Det är så nytt och föräldrar känner inte till att det är så här farligt. Jag vill att det ska bort från apotekens hyllor. Man ska inte kunna stjäla så mycket att man dör av en dos.

Expressen har talat med en företrädare för stödboendet där Jesper bodde. Hon uppger att hon inte kan kommentera enskilda fall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.