Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jesper, 26, kraschade med sin pansarvagn

Jesper Lysell, 26, och hans vänner körde rakt genom isen med hans pansarbandvagn på långfredagen. "Man funderade ju om det var särskilt smart, när man ser det i efterhand ser det inte så smart ut", säger han.
Foto: Läsarbild
Bröderna och deras pansarbandvagn har blivit något av en följetong i rikspressen. Hela Hälsingland var först den här gången med att berätta om fordonet. Så sent som i fjol rapporterade Expressen om pansarbandvagnen.
Foto: Läsarbild

Brak!

Där gick pansarvagnen ner i plurret.

– Det här är en helt vanlig långfredag, säger föraren Jesper Lysell.

Långfredagen i Freluga utanför Bollnäs var allt annat än lugn. Åtminstone för 26-årige Jesper Lysell och hans vänner som var ute och körde med hans pansarbandvagn.

– Vi var ute med pansarvagnen. Vi gick igenom isen, det ska man inte sticka under stol med.

Vad tänkte du?

– Tänkte och tänkte. Vad ska man göra? Man funderade ju om det var särskilt smart, när man ser det i efterhand ser det inte så smart ut.

Nä, ni åker ju tillbaka över hålet ni just kört upp! 

– Jag fattade inte att vi gick igenom första gången, så andra gången är det bara en vak. Den biten hade jag förträngt.

"Tio ton sätter sig i dyn"

Sven "Lajan" Westergren, 53, var vid sjön och fiskade när pansarbandvagnen kom dundrande. Han blev vittne till isvakskörningen.

– Första vändan gick det bra, men andra vändan då hann jag tänka att det var kört – man såg ju att det inte fanns någon bärighet kvar. Då sätter den sig i dyn såklart.

Pansarbandvagnen kan flyta – men då gäller det att hålla luckorna till den stängda.

– De som var med var inte helt nyktra, så vi åkte med luckorna öppna och då går det inte, säger Jesper, som ägnade påskafton åt att meka med det bärgade fordonet.

Drömmen är att köra igenom ett hus

Jesper äger fordonet tillsammans med sin tvillingbror landslagsorienteraren Jerker, som stod vid sidan av när pansarvagnen åkte ner i vaken.

– Det var rätt givet att han skulle köra fast. Han åkte där det var som tunnast is, säger Jerker.

Bröderna och deras pansarbandvagn har blivit något av en följetong i rikspressen. Hela Hälsingland var först den här gången med att berätta om fordonet. Så sent som i fjol rapporterade Expressen om pansarbandvagnen. Då berättade Jerker att drömmen är att köra sönder ett hus med fordonet.

– Drömmen är inte uppfylld, än. En granne som ska bygga nytt har erbjudit oss att riva sin kåk med vagnen, men det har vi inte gjort, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.