Jerzy Sarnecki: Mycket ovanligt att offret inte känner gärningsmannen

Publicerad
Den misstänkte 50-åringen hade enligt polisen ingen koppling till Carolin Stenvall som han misstänks ha mördat.
Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki är det mycket ovanligt.
- Om offer och gärningsman är helt obekanta med varandra misstänker man kraftigt ett sexuellt motiv, säger Sarnecki till Expressen.se.
En 50-årig jägare är på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat Carolin Stenvall, 29.
Enligt polisen och mannens anhöriga finns det ingen koppling mellan den misstänkte gärningsmannen och Carolin Stenvall.
Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är det mycket ovanligt att koppling mellan offer och gärningsman saknas.

Två varianter

Jerzy Sarnecki talar om två vanliga varianter av kvinnomord.
– Den ena är mycket vanlig, och det är relationsmord, en före detta pojkvän, nuvarande pojkvän, fästman. När det gäller äldre kvinnor kan det också vara andra familjemedlemmar.
Den andra, ovanliga varianten:
– Det är sexmord, det drabbar framför allt unga kvinnor, ibland till och med unga flickor, som i det hemska fallet med Engla. Då är det ingen relation mellan dem. De träffas av en slump och försök till våldtäkt eller liknande slutar med att kvinnan dör.
– Om det är så att de är helt obekanta med varandra innan brottet, och om det är så att det verkligen är han, så misstänker man kraftigt ett sexuell motiv.
Tror du att polisen resonerar likadant?
– Det är jag fullkomligt övertygad om att de känner till den här fördelningen.

Nekar till brott

Polisen bekräftade i dag att det är Carolin Stenvalls blod som hittades i den misstänkte 50-åringens bil. Han är därmed misstänkt på sannolika skäl för mord. Polisen har också beslagtagit mannens vapen, men vill inte säga något om man har hittat mordvapnet.
Polisen har inte sagt något om ett eventuellt motiv. Mannen nekar helt till brott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag