Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jerker, 48, hamnade mitt i branddramat: ”En krigsfilm”

Jerker Welén jobbar som maskinsäljare i vanliga fall. I och med bränderna ryckte han in och hjälpte till som hemvärnssoldat.
Foto: PRIVAT
En helikopter lyckades till sist få bukt med branden.
Foto: PRIVAT

Hemvärnssoldaten Jerker Welén, 48, hade varit ute i skogen i tolv timmar för att hjälpa till när skogsbränderna i Älvdalen under veckan blossade upp ytterligare.

Men med bara någon timma kvar av sitt pass befann han sig plötsligt i ett ”brinnande inferno” som under inga som helst omständigheter fick sprida sig.

– Vi hade panik. Värsta fienden kändes som röken. Det sprutade ur tårar, säger Jerker Welén.

Det var under tisdagen som maskinsäljaren och hemvärnssoldaten Jerker Welén, 48, från Västmanland behövde rycka in för att stävja de svåra bränderna i Älvdalen.

Vid 22.30 anlände han och 23 andra frivilligsoldater från hemvärnet vid Särna brandstation i Älvdalen för orientering och mat. Sedan var det dags att ge sig ut och möta lågorna under ett tolv timmar långt arbetspass.

Utrustade med bara en bandvagn hade Jerker och hans fyra kamrater under natten kört ut bensin till andra bandvagnar och motorpumpar. Men strax efter klockan nio på onsdagsmorgonen inleddes en kraftig rökutveckling över andra sidan myren.

– Vi hade jobbat oavbrutet. Meningen var att vi skulle bli avbytta klockan tolv. Men det gick inte. Vi fick kämpa på, berättar Jerker.

”Håll begränsningslinjen!”

Och kämpa skulle soldaterna göra. När gruppen rapporterar in att elden tilltagit med vinden, får de i svar över radion att ansvaret är deras. I stället för att invänta hjälp måste Jerker och tre andra hemvärnsmän närma sig begränsningslinjen, dit branden absolut inte får nå, med slangar.

Men elden bara sprider sig.

– Vi klarar inte detta! berättar Jerker att han skrek över radion, i hopp om att få backa bort från elden.

– Håll begränsningslinjen, blev i stället soldaternas order.

Då kör soldaterna fram bandvagnen och bekämpar elden med slangsystemet. Men ingenting verkar bita, och elden sprider sig starkare .

– Det går inte att lösa. Vi hade panik. Värsta fienden kändes som röken. Det sprutade ur tårar. Vi behövde springa därifrån för att försöka få luft, säger Jerker Welén.


LÄS MER: Allt om Skogsbränderna i Sverige 2018 


Trots att samverkansbefäl Joakim Andersson beskriver lågorna som midjehöga, var det röken som påfrestade mest.
Foto: PRIVAT

Liknar skräckscenen med film

Efter en stund anländer resterande hemvärnsgrupper till platsen och understödjer soldaterna. Med på plats är hemvärnets samverkansbefäl Joakim Andersson, den som instruerat Jerker Welén att inte backa undan.

– Man måste få folk att förstå att de ska agera. Risken är att de drar sig tillbaka onödigt tidigt. Den erfarne brandmannen kan värdera elden som kommer som inga problem, säger han.

Samtidigt beskriver han situationen som så pass allvarlig att han inte vill tänka på vad som kunnat ske ifall elden spridit sig bortom begränsningslinjen.

– Det hade inte alls varit bra, då hade den gått vidare upp till skog som vi inte hade något tillträde till. Det fick inte hända. Det var inget alternativ.

I efterhand liknar Jerker Welén situationen med något han bara sett på vita duken.

– Det var väldigt dramatiskt. Det kändes mer som en välregisserad krigsfilm där chefen springer rätt in i infernot och helikoptern kommer i exakt rätt ögonblick.


LÄS MER: Skogsbränder i Sverige just nu: karta och senaste nytt  


Helikoptrarna som en räddande ängel

Men räddningen är nära. Från ingenstans ser Jerker hur Joakim Andersson springer rätt in i elden. ”Vad vill han bevisa? Att rök och eld är ofarligt?”, skriver Welén på Facebook.

Vad Jerker dock inte vet, är att Andersson begärt understöd från de två helikoptrarna på plats, av modellen Black hawk.

– Det var som en räddande ängel som kom upp från himlen. Så mäktigt när den kommer ut från röken. När baljan öppnar sig blir vi sjöblöta allihopa. Elden närmast oss slocknade och gav oss andrum, så att vi kunde fortsätta. Allt blev tryggare, berättar Jerker Welén.

Tack vare helikoptrarnas precisa insats med vattenbombning kunde hemvärnssoldaterna bytas av kring klockan 15.00, efter att ha varit ute i skogen i omkring 13 timmar. Joakim Andersson bekräftar att elden som då hotade begränsningslinjen i samma veva var under kontroll.

Trots skräckupplevelsen är Jerker stolt över alla de människor som nu hjälper till när många av Sveriges skogar står i brand. Och då menar han alla. 

– Jag är imponerad över hur samhället sluter upp i såna här kriser. Det fins gott hopp för framtiden när alla ställer upp. Kokar man kaffe två mil från branden eller står längst fram spelar ingen roll. Alla är lika viktiga, alla är hjältar, säger Jerker Welén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.