Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jeremy Hunt utmanar Boris Johnson om posten som partiledare – och premiärminister

Jeremy Hunt utmanar Boris Johnson
Jeremy Hunt utmanar Boris Johnson i striden om vem som ska ta över efter Teresa May. Foto: YUI MOK / AP TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson. Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu är det klart. 

Jeremy Hunt utmanar Boris Johnson i den slutliga striden om vem som ska ta över efter premiärminister Theresa May.

Hunt slog Michael Gove med bara två röster i en omröstning på torsdagen – och går därmed till final mot storfavoriten Johnson.

Det krävdes fem omröstningar innan det brittiska konservativa partiet, Tories, kunde välja de två kandidater som ska slåss om ledarposten.

På torsdagskvällen blev det klart att utrikesminister Jeremy Hunt utmanar storfavoriten Boris Johnson, tidigare utrikesminister och Londonborgmästare, rapporterar brittiska medier. 

– Nu börjar kampanjen. Jag ska ge Boris mitt livs fight, säger Jeremy Hunt.

– Räkna med mig! Ser verkligen fram mot en idédebatt med min kollega Jeremy, säger Boris Johnson

Medlemsomröstning i juli

Partiets parlamentsledamöter valde de båda kandidaterna – och nu får de cirka 160 000 partimedlemmarna utse segraren i en landsomfattande omröstning i juli. Slutresultatet meddelas den 22 juli.

Den dramatiska nomineringsprocessen avslutades med omröstning nummer fem på torsdagen. Boris Johnson vann på nytt stort med 160 röster, medan Jeremy Hunt fick 77 och miljöminister Michael Gove fick 75.

Så Hunt vann finalplatsen med bara två rösters marginal. Från början var det tio kandidater.

Brexitfrågan avgörande

Boris Johnson är en ledande förespråkare för brexit, alltså för att Storbritannien ska lämna EU.  Jeremy Hunt kämpade under folkomröstningen 2016 för att landet ska stanna kvar i EU, men har sedan dess ändrat sig och förespråkar ett utträde.

Theresa May avgick som partiledare den 7 juni sedan hon misslyckats med att få partiets och parlamentets stöd för sin brexit-plan. Hon stannar kvar på posten som premiärminister till dess att partiet utsett en efterträdare.

– Jag har legat i underläge från början och jag gillar att bevisa för folk att de har fel. Jag kommer att vinna den här striden genom att visa att den bästa vägen till brexit är att skicka en premiärminister till EU som de kan diskutera med, en tuff förhandlare som inte ger upp innan han uppnått vad som är rätt för vårt land, säger Jeremy Hunt.

Så blir midsommarvädret där du bor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.