Jens Spendrup. Foto: Olle Sporrong
Jens Spendrup. Foto: Olle Sporrong

Jens Spendrup: Få kompetenta kvinnor

Publicerad

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup, 69, har hamnat i snålblåsten efter Ekots lördagsintervju.

Där säger han att han är emot kvotering av kvinnor – för att det finns för få som är kompetenta.

"Praktfiasko", anser en av kritikerna, Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård.

Och Fi:s riksdagskandidat Gudrun Schyman är heller inte nådig.

– Hans uttalande är generande för hela näringslivet, säger Schyman till Expressen.

Det är fullt surr på sociala medier – och säkert vid fikaborden – om Jens Spendrups uttalanden i Ekots lördagsintervju.

Han sa att han inte är feminist, däremot humanist.

– Jag är inte klar med vad det innebär, jag tycker inte om ismer över huvudtaget. På min tid när jag gick i skolan var det kommunism som var väldigt populärt bland vissa av mina kompisar... och socialism. Jag har aldrig passat in i någon ism överhuvudtaget. Inte heller feminismen, sa han i Ekot.

– Jag är humanist. Det är väl den enda ismen som jag kan identifiera mig med.

Jens Spendrup sa att han gläder sig åt att fler kvinnor kommer fram i ledande positioner, men att anledningen till att det är så få kvinnor på toppositioner är att det helt enkelt inte finns tillräckligt många kompetenta namn.

Och så ansåg han att vård- och omsorg är en lämplig bransch för kvinnor att slå sig fram och visa framfötterna i.

"Skämmes"

Kritiken har inte låtit vänta på sig.

Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård twittrar:

"Men Jens Spendrup, ditt praktfiasko. Trött på att makthavare inte har bättre koll på feminism än att de avfärdar den med "jag är humanist/moderat". SKÄMMES. Ni har ett ansvar att ha bättre koll än så. Er position KRÄVER det. Reinfeldt och Spendrup, läs varsin bok why don't you."

Camilla Wagner på Veckans Affärer bloggar:

"Han vet inte vad feminism är, men vet bestämt att han inte är det med den enkla förklaringen att han inte gillar ord som slutar på ism… Feminism är enligt SAOL: Rörelse för kvinnors jämställdhet med män."

Feministiskt initiativ, Fi, hade i helgen valkonferens och utsåg Gudrun Schyman till första namn på riksdagslistan. Och efter intervjun i P1 i lördags ligger Jens Spendrup pyrt till hos Gudrun Schyman.

– Han är en illustration till varför det behövs regler inom näringslivet för hur man rekryterar människor. Det är inte bra med en sådan inkompetens på en sådan befattning som ordförandeposten i Svenskt Näringsliv. Det är en okunskap som är generande för hela näringslivet, säger Gudrun Schyman till Expressen.

Presschefen svarar

Expressen ringde Jens Spendrup strax före lunch på måndagen för att ställa några frågor om hans kritiserade uttalanden.

– Hej, jag är ute på stan och ringer dig, svarade han.

Men då gjorde ordföranden i Svenskt Näringsliv lätt för sig och skickade fram presschefen Peter Isling som menade att Spendrup blivit missförstådd och upprepade chefens åsikter om att kvinnorna kommer på bred front och att de visar att de kan starta företag i vårdbranschen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag