Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jens Orback kritisk till förslagen om invandring

Integrationsminister Jens Orback sågar utredningen om strukturell diskriminering som presenterades på torsdagen.
De har stormat runt de förslag som de senaste åren kommit från regeringens utredare Masoud Kamali, professor i socialt arbete vid Uppsala universitet.

FAKTA

Masoud Kamali
Masoud Kamali är professor i socialt arbete vid Centrum för multietnisk forskning vid Uppsala universitet.
Sedan 2004 leder han regeringens utredning om makt, integration och strukturell diskriminering som presenterades på torsdagen.
Kamali var från början expert i utredningen.
Sedan han 2003 kritiserat utredaren och inriktningen och sagt att den ägnade sig åt institutionell diskriminering hoppade han av.
Ett halvår senare återkom han som ledare, utnämnd av dåvarande integrationsminister Mona Sahlin, sedan professor Anders Westholm avsagt sig uppdraget.
För det fick Sahlin hård kritik från stora delar av forskarsamhället, som kallade det en "otillbörlig politisering" av forskningen.
Relationen mellan Sahlins efterträdare Jens Orback och Kamali har varit kylig.

Kritiken upphörde inte när han på torsdagen presenterade sin utredning om makt, integration och strukturell diskriminering, kallad Integrationens svarta bok. - Vi ville att den strukturella diskrimineringen skulle identifieras och beläggas för att se dess omfattning. På den punkten är vi inte tillfredsställda, säger Jens Orback.

Kontroversiella förslag

Bland de totalt 27 förslagen som ska underlätta för invandrare att ta sig in i det svenska samhället finns flera som är att betrakta som kontroversiella. Utgångspunkten är att en ny politik som minskar ekonomiska ojämlikheter ska införas. Kamali vill att Integrationsverket och justitiedepartementets avdelning för integration och mångfald läggs ner och ersätts med två andra myndigheter, ett Introduktionsverk och en myndighet för att främja lika möjligheter. Han föreslår också att samtliga myndigheter med fler än tio anställda inom fem år ska avspegla sammansättningen i befolkningen som helhet och att personer med låg inkomst ges förtur vid offentliga anställningar.

Är skeptisk

Men den ofta kritiserade och omdiskuterade utredaren Masoud Kamali tror inte att förslagen i utredningen kommer att genomföras. - Förutsättningarna för det är inte så goda just nu eftersom det är valår. Vissa grupper och partier försöker utnyttja integrationen för att fiska röster, säger han. Kamali hoppas däremot att politikerna ska inse att det rör sig om en ödesfråga för Sverige.

Svalt mottagande

Men mottagandet från integrationsminister Jens Orback är minst sagt svalt. Han har invändningar mot hur Masoud Kamali beskriver svensk integrationspolitik och sågar huvuddelen av förslagen. - Det finns ett antal stora förslag som till och med påverkar vår författning. De saknar kostnadsberäkningar och förslag kring lagstiftning. Att utredningen överhuvud taget remitteras beror på att integrationsministern vill se hur remissinstanserna ställer sig till idéerna i utredningen. Jon Pelling

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.