Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jens-Ola, 61, fick fel råd av vårdcentralen – dog

Bilden är tagen av Jan-Olas vän Arri Hirvasniemi: "Bilden är tagen av mig och den speglar Olas härliga stil och stora sköna glädje när vi umgicks. Så använd den, för den visar hans rätta jag", säger Arri.Foto: Privat
Jan-Ola Wickström var medvetslös när han kom till Mälarsjukhuset och lades snabbt in på intensiven.Foto: OLLE SPORRONG

Jens-Ola Wickström, 61, fick fel råd hos vårdcentralen.

Dagen därpå dog han på sjukhus efter att ha kollapsat i hemmet.

– Hade pappa fått all information hade han kanske fortfarande varit vid liv nu, säger Olas dotter Elsmarie, 39.

Nu kritiserar IVO vårdcentralen som gav fel information.

När 61-årige Jens-Ola Wickström drabbades av magsjuka kände han att det var något mer som inte stod rätt till, och efter några dagars sjukdom ringde han sin lokala vårdcentral i Eskilstuna för att få kostråd och hjälp med vad som var fel.

Jens-Ola, eller Ola som han kallades, hade typ 2-diabetes och behandlades med Metformin, men hos vårdcentralen fick han bara veta att han skulle ta vätskeersättning. Han skulle koka upp vatten, socker och salt och dricka det, sa sköterskan.

Dagen efter att Ola ringde vårdcentralen kollapsade han och fördes till Mälarsjukhuset med ambulans. När han anlände till sjukhuset var han medvetslös och han lades snabbt in på intensiven.

Ola drabbad av hjärnskada

Ola hade i princip förgiftats av diabetesmedicinen. Vid tillstånd med risk för vätskeförlust, som just magsjuka, ska medicinering med Metformin stoppas. Vårdcentralens verksamhetschef menar att det är en rutin att patienter informeras om det och att "alla läkare och sjuksköterskor, som arbetar med rådgivning till patienter, har kännedom om vad som gäller". Men Ola fick inte informationen.

I stället fick han i sig för lite näring samtidigt som han tog medicinen. Det ledde till mjölksyreförgiftning och en blodpropp som gjorde att hjärtat inte kunde jobba normalt.

På sjukhuset fick Ola propplösande medicin och proppen försvann, men då hade han redan fått en hjärnskada. Ola kördes till sjukhuset vid 10-tiden – strax efter klockan 15 dog han.

Jan-Ola Wickström var medvetslös när han kom till Mälarsjukhuset och lades snabbt in på intensiven.Foto: OLLE SPORRONG

– Hade pappa fått all information gällande medicinen, och om man inom sjukvården alltid gick in på patienternas journal vid rådgivning, samt om all information som ges till patienterna hade dokumenteras i journalen, hade han kanske fortfarande varit vid liv nu, säger Olas dotter Elsmarie Liinanki, 39.

Bara fem dagar innan han dog hade Ola besökt en diabetessköterska.

Olas dotter: "Smärtsamt"

Efter Olas död anmälde dottern den aktuella vårdcentralen i Eskilstuna till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

– Enormt onödigt och smärtsamt för oss i familjen, släkten och för pappas alla vänner. Efter pappas död har jag pratat med många människor som äter samma medicin som pappa åt och samtliga av dem är oinformerade om hur de ska ta medicinen vid magsjuka, säger Elsmarie.

– För att förhindra att fler blir drabbade av samma sak som pappa, samt för att få sjukvården att förbättra sina rutiner, har vi valt att anmäla misstagen som ledde till pappas död. Vi vill att den här informationen når så många människor som möjligt även utanför sjukvården för att försöka hjälpa till att förhindra att fler dör av Metformin vid magsjuka.

Det här är Metformin

Metformin används vid typ 2-diabetes när behandling med kost och motion inte räcker. Du kan få metformin som enda läkemedel eller tillsammans med något annat läkemedel mot diabetes. Läkemedlet är receptbelagt.

Metformin ökar cellernas känslighet för insulin så att socker tas upp från blodet. Den minskar även leverns egen tillverkning av socker och dämpar upptaget av socker från maten. Blodsockerhalten sjunker utan att bli alltför låg.

Risken för att få mjölksyraförgiftning ökar om du får vätskebrist. Om du behandlas med metformin och kräks, har diarré eller får svårt att få i dig vätska ska du inte ta metformin. Innan du tar nästa dos är det viktigt att du kontaktar din läkare eller diabetessjuksköterska.

Källa: Vårdguiden 1177.

Vårdcentralen: Rutinerna ses över

Nu riktar IVO kritik mot den anmälda vårdcentralen. IVO menar att det är vårdgivarens ansvar att det finns rutiner för att diabetespatienter, som behandlas med Metformin, rutinmässigt påminns om att göra uppehåll med läkemedlet i samband med magsjuka:

"Det kan till exempel vara lämpligt att en påminnelse ingår vid besök till diabetessköterska. IVO menar att många patienter kan vara i behov av en påminnelse om hur ett potent läkemedel som Metformin ska hanteras vid kräkning och diarré", skriver IVO.

Verksamhetschefen för vårdcentralen menar att rutinerna för diabetesvården kompletterats med ett informationsbrev till patienter. I brevet ska det tydligt framgå att patienten, vid magsjuka, ska göra uppehåll med Metformin. Brevet ska lämnas till patienter när Metforminrecept skrivs ut och skickas med varje kallelse vid patientbesök till läkare eller diabetessköterska.

Metformin – under andra namn

Läkemedel som innehåller det verksamma ämnet metformin finns under flera olika namn, från olika tillverkare. Exempel är:

• Glucophage

• Metformin Actavis

• Metformin Amneal

• Metformin Aurobindo

• Metformin Bluefish

• Metformin EQL Pharma

• Metformin Mylan

• Metformin Orifarm

• Metformin Sandoz

• Metformin Stada

• Metformin Vitabalans

Källa: Vårdguiden 1177.