Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jens, 41, jagas av polis efter hot mot Victoria

Säkerheten kring kronprinsessan Victoria har skärpts. En känd våldsman är på rymmen från en psykiatrisk klinik. Säpo bedömer mannen som ett hot mot den svenska kungafamiljen.
En våldsman som är sjukligt besatt av kronprinsessan Victoria jagades i natt av svensk polis efter att han rymt från en psykiatrisk klinik i Danmark.
Säkerhetspolisen, Säpo, har höjt säkerheten kring kronprinsessan.
Den schizofrene våldsmannen Jens Peter Schwartzlose, 41, rymde vid halvsjutiden på morgonen den 22 juli från den psykiatriska kliniken Fjorden i Roskilde där han tvångsvårdas. Bara några timmar senare skickade den svenska polisen ut ett rikslarm. Polisen i Roskilde bekräftar också att Schwartzlose är efterlyst av polisen.

Hot mot kungafamiljen

Säpo har mannen under uppsikt som ett potentiellt hot mot den svenska kungafamiljen sedan många år och fruktar nu att han redan lyckats ta sig till Sverige i jakt på kronprinsessan. Säpo har gått ut med en varning om att mannen ska gripas direkt om han upptäcks. Jens Peter Schwartzlose har i ett antal hotfulla brev och mejl till kungafamiljen i Stockholm hotat kronprinsessan Victoria. Han beskrivs av dansk och svensk polis som sjukligt intresserad av Victoria, hans uppträdande som närgånget och obehagligt.

Höjd säkerhet

Jens Peter Schwartzlose hade före rymningen förklarat för personal på den psykiatriska kliniken att han är ute efter den svenska kronprinsessan. Säpo bedömer enligt uppgift till Expressen hotet från rymligen som allvarligt vilket lett till förhöjd säkerhet kring Victoria och övriga kungafamiljen. Vad det innebär vill Säpo inte gå in på. - Vi lämnar inga kommentarer om vårt operativa arbete, säger vakthavande befäl på Säpo. Hovets press-sekreterare Ann-Christine Jernberg var i går natt också förtegen om vad som görs för att skydda kungafamiljen. - Polisen har säkert vidtagit åtgärder, men jag har ingen mer information om det, säger hon. Är kungafamiljen informerad? - Det utgår jag ifrån. Kronprinsessan och hennes pojkvän Daniel Westling lämnade i lördags Solliden. Ann-Christine Jernberg ville i natt inte uttala sig om var Victoria befinner sig. Jens Peter Schwartzlose är enligt rikslarmet mycket psykotisk och farlig för andra.

Dubbel identitet

Hans huvudsakliga mål är dock i första hand kronprinsessan Victoria, i andra hand övriga medlemmar av kungafamiljen. Schwartzlose brukar utge sig för att vara företrädare för den danska underrättelsetjänsten eller svensk specialagent. Han använder sig också av namnet Peter Clarke. Schwartslose är 178 cm lång, lätt överviktig med kort ljusblont lockigt hår och gråblå ögon. Han var vid försvinnandet klädd i ljusa shorts och T-shirt. Sent i natt var han fortfarande på fri fot. - Han är inte gripen än, vad vi vet, säger Christer Jansson, vakthavande befäl på riks-kommunikationscentralen på Rikskriminalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.