Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jennys reumatism visade sig vara cancer – missades av läkarna

Hittar inte Jenny en donator de kommande månaderna är det inte säkert att hon överlever. Foto: Privat

Först trodde läkarna att det rörde sig om en reumatisk sjukdom.

Att allt skulle bli bra om ett tag.

Men två veckor senare kom beskedet: Jenny Gromark Wennberg är sjuk i leukemi. 

Nu måste hon hitta en donator för att överleva.

Det har varit ett framgångsrikt år för författaren Jenny Gromark Wennberg, 44.

Hon har bokdebuterat med ljudboksserien ”Kämpa tjejer!” hos Storytel och i dagarna fick hon reda på att ett stort produktionsbolag har bestämt sig för att göra en tv-serie av det hela.

Succé på flera vis och en uppfylld barndomsdröm.

Men vid sidan av har Jenny tampats med smärtor i kroppen. Först fick hon reda på att det högst troligtvis rör sig om en reumatisk sjukdom och inte något livsallvarligt.

Men kort därefter, för drygt tre veckor sedan, visade det sig att Jenny i själva verket drabbats av leukemi, blodcancer, och att läget är akut.

Jobbade trots att hon var sjuk

Hittar inte Jenny en donator de kommande månaderna är det inte säkert att hon överlever.

Det har nu blivit en kamp på liv och död.

– Det var väldigt chockartat att gå från en preliminär diagnos på att jag är reumatiskt sjukt till att, på väldigt kort tid, åka till Karolinska universitetssjukhuset och ganska snabbt få det här beskedet, säger Jenny.

Inga av de tidigare testerna gav några signaler om leukemi.

– Jag har varit sjuk sedan i somras och haft en massa konstiga saker, med allt från utslag i munnen och på kroppen, hög feber, svårt att gå. Blodproverna då visade inte leukemi, så jag blev skickad till en reumatologisk specialist. Jag fick kortison och började i princip arbeta heltid och tänkte ”okej, nu kör jag”, fast att jag egentligen var väldigt svårt sjuk.

”Det ger mig hopp”

När läget ljusnade bestämde sig Jenny till och med för att åka till Bokmässan med anledning av sin författardebut. Inga konstigheter där och då.

 – Vilket i efterhand är ”okej, shit”, men det gjorde jag eftersom att det här sammanföll med att jag debuterade som författare.

Jennys ljudboksserie har blivit allt hon drömde om och kanske lite till.

Det är produktionsbolaget Jarowskij, som ligger bakom hyllade SVT-dramat ”Vår tid är nu”, som ska föra över Jennys ord till tv-rutan.

– Det beskedet gör mig så otroligt glad. Att jag har lyckats med det som jag har drömt om, och det ger mig också hopp inför framtiden. Att jäklar, jag kommer att få arbeta med min egen serie som tv-serie med de bästa i Sverige. Och det ger mig hopp. Jag är sjukt stolt över att jag har jobbat för mina drömmar och att det blev så. Det är jag sjukt glad för, säger Jenny.

För Jenny har det varit viktigt att prata om hur hon mår. Foto: Privat

Berättar om sina upplevelser

För Jenny har det varit viktigt att prata och berätta om hur hon mår, och det gör hon på Instagram och på sin blogg.

Där varvas positiva uppdateringar om boken med rapporter från provresultat och sjukhusrum.

– Att jag har mått så bra som jag har kunnat i den här situationen har, tror jag, faktiskt varit att vara öppen med min sjukdom. Jag har fått otroligt mycket tillbaka. Jag har fått fantastiskt mycket kärlek och det är en våg som jag surfar på.

https://www.instagram.com/p/BpUKTivFumS/?taken-by=jennygromarkwennberg

Framöver kommer att vara en viktig tid för Jenny.

– Jag har fått ett pissigt besked till. Den här veckan fick jag veta att jag är i riskgrupp tre, som ligger sämst till av alla när det gäller leukemin som jag har, och jag behöver transplanteras. Annars kommer jag få återfall och dö, garanterat. 

Vad händer framöver?

– Det som ligger närmast är ytterligare en cellgiftsbehandling och att försöka hitta en passande donator. Många av mina vänner säger ”men ta mig, du kan väl ta mig”, och det är väldigt få som känner till Tobiasregistret och att man kan donera stamceller, och att det är väldigt enkelt att göra det. Det är i princip som att lämna blod.

Få vet vad Tobiasregistret är

Under tiden försöker Jenny sprida ordet.

För det är få svenskar som vet om vad Tobiasregistret är, eller hur enkelt det är att faktiskt kunna rädda en annan människas liv.

Jenny har delat inlägg på Facebook där hon uppmanar vänner, bekanta och främlingar att ansluta sig till Tobiasregistret för att donera stamceller. För att kunna donera ska man vara minst 18 och max 35 år gammal. Även om det finns undantag där personer i högre åldrar kunnat donera.

https://www.facebook.com/jennygromarkwennberg/posts/10156826348956098

– För man är så maktlös. Vad kan jag göra? Jo, jag kan berätta om det här. Jag har fått fantastiskt många delningar och gensvar, men väldigt många är ledsna över att de är för gamla för att anmäla sig till Tobiasregistret, och det är få, väldigt, väldigt få, som känner till det här registret överhuvudtaget.

I och med sjukdomen har Jenny med egna ögon fått se hur begränsade våra donationsregister är.

– Det är inte kört men när läkaren berättade det här och jag frågade ”okej, när blir transplantationen?”, för det är en läskig grej i sig, det är tio procent som dör när man gör en sådan transplantation, så sa han: ”Vi får se om vi hittar en donator”, och då fattar man ju att det inte är så lätt.

Vad har du för tidsram för transplantationen?

– Nu ska jag få min andra cellgiftsbehandling om en vecka. Och efter den byggs man upp igen under tre veckor, för man får sådana fruktansvärda biverkningar. Och sedan efter det, så fort det bara går, så ska den här transplantationen ske. Förhoppningsvis i jul om jag får en donator, så inom två månader.

Jenny och maken Erik Wennberg från hennes senaste permission. Foto: Privat

”En situation om liv och död”

Hjälp för Jenny kan finnas på närmare håll än hon antagligen kunde tro till en början.

Jenny får tårar i ögonen när hon berättar om att hennes bror kan vara lösningen.

– Ja, han ska testas. Det finns 25 procents chans att han matchar mig, och det vore en saga om det gick. Det vore fantastiskt. Jag får lite tårar i ögonen när jag säger det här men han är ju liksom... mig närmast, förutom min man och mina barn. Men om han inte matchar mig till 100 procent så har det funnits experiment där det inte har varit 100 men ändå har funkat, trots lite kassare resultat, om man inte hittar en annan donator, säger Jenny.

– Så det finns lite halvbra lösningar också, som skulle kunna fungera. Men i en situation som handlar om liv och död så vill man ju att det ska matcha helt förstås.