Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny räddade hundar i värmen – greps av polis

Jenny Green, 33, sitter häktad i Oman.
Foto: Privat

Jenny Green, 33, såg hur hundarna led i värmen och bestämde sig för att agera. 

Kort därpå greps hon och väninnan av polis. Nu sitter hon fängslad i väntan på rättegång, rapporterar The Sun

Läraren Jenny Green från Storbritannien var tillsammans med en kollega i Oman. När hon såg varma hundar som hon upplevde blev dåligt omhändertagna valde hon att agera. 

Hundarna var fast i sina koppel i den 35-gradiga värmen och Jenny såg ingen annan utväg än att omhänderta dem. Detta föll inte ägaren i smaken. 

Personen larmade polisen och höll kvar Jenny och kollegan tills patrullen kom. De brittiska lärarna greps sedan på platsen.

– Jenny och hennes vän hade sett hundarna som stod fastkopplade hela dagen. Några barn hade också behandlat dem dåligt. Jenny älskar hundar och kunde inte bara stå och se på, säger ett vittne till The Sun. 

Sitter fängslade 

Kvinnorna fick tillbringa den första natten i häktet men släpptes senare i väntan på utredning. Därefter togs de till ett kvinnohäkte i huvudstaden Muskat där de nu suttit i över 12 dagar. Tanken är att en rättegång ska hållas under helgen.

Radha Sterling, grundaren av rättviseorganisationen Detained in Dubai som hon startade efter att en kollega fängslats i Omans grannland, säger: 

– De ska ha ingripit för att ha räddat misskötta hundar, något som är hedersvärt i Storbritannien men ett brott i Oman. 

Jenny på stranden med sin hund i Oman.
Foto: Privat

Stöttas av UD 

Samtidigt beskrivs händelsen som ett missförstånd baserat på en ”kulturkrock”. Jenny Green arbetar själv för det brittiska konsulatet. Hon har rest runt i världen och undervisat i språk, och har bott i Oman sedan förra året. Bland annat har hon sedan tidigare adopterat en gatuhund som fått namnet Bandar.  

Det brittiska konsulatet är i kontakt med representanter i landet och det brittiska utrikesdepartementet stöttar kvinnorna och deras familjer. 

– Vi kan inte diskutera några detaljer i detta pågående fall utan vi väntar på de omanska myndigheternas beslut, säger en talesperson från det brittiska konsulatet. 

Vilken påföljd kvinnorna kan tänkas få om de fälls för brott är ännu oklart.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.