Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam: Tuff process för Jonas Sjöstedt

Expressens statsvetare Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vänsterpartiet lutar åt att säga nej till Stefan Löfven som statsminister, erfar TT. 

Ur ett partipolitiskt perspektiv är ett nej från V rimligt – men partiet riskerar också att vara de som bidrar till ett extra val, menar Expressens statsvetare Jenny Madestam. 

– Det är en ganska tuff process för Jonas Sjöstedt just nu. 

Centerpartiet och Miljöpartiet har meddelat att de står bakom uppgörelsen mellan S, MP, C och L, som innebär att Stefan Löfven blir statsminister. 

Liberalerna ska under söndagen ta ett beslut när partirådet samlas i Stockholm. 

Men för att överenskommelsen ska gå igenom behöver S+MP-regeringen också accepteras av Vänsterpartiet. 

Och enligt TT lutar Vänsterpartiet åt att säga nej till Stefan Löfven som statsminister. 

– Det är rimligt utifrån Vänsterpartiets perspektiv, eftersom den här överenskommelsen innebär att V blir helt isolerade och kommer att vara det om överenskommelsen ska hållas, säger Expressens statsvetare Jenny Madestam och fortsätter: 

– Men utifrån aspekten att få en statsminister, och då Stefan Löfven i stället för Ulf Kristersson, alternativt ett extra val är det mera tveksamt. 

Vänsterpartiets val 

Jenny Madestam säger att Vänsterpartiet har två alternativ: 

Släppa fram Stefan Löfven, men med konsekvensen att partiet blir isolerat. 

Eller rösta nej, med en möjlig konsekvens att Ulf Kristersson blir statsminister. 

– Det tror jag i och för sig är mindre troligt nu när C valt att släppa fram Löfven. Då blir det en stor risk eller möjlighet för extra val och då kommer Vänsterpartiet, möjligtvis tillsammans med Liberalerna beroende på deras beslut, sitta med Svarte Petter i hand och vara de som bidragit till extra val. 

Jenny Madestam tycker att det är svårt att sia i var Vänsterpartiet kommer landa. 

– Men det är en ganska tuff process för Jonas Sjöstedt just nu. Jag tror att vi får vänta ut tiden här och se om det kommer något besked senare i dag. I morgon får vi definitivt ett besked.  

Att Stefan Löfven nu skulle försöka ge Vänsterpartiet något i överenskommelsen, så att de kan tänka sig släppa igenom honom, tror inte Jenny Madestam är möjligt. 

– Problemet är ju att C och L inte för allt i världen vill låta V få ett inflytande. Min bedömning just nu är att överenskommelsen inte är öppen för att omarbetas. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.