Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam: Sabuni behöver tydligare riktning

Sabuni: ”Någon måste stå upp mot de kriminella”
Nyamko Sabuni under linjetalet vid Liberalernas partidagar.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens statsvetare, Jenny Madestam, ger sin analys.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

L-ledaren Nyamko Sabuni utlovade stramare migrationspolitik och färre utsatta samhällen i sitt linjetal under Liberalernas partidagar.

Men enligt Expressens statsvetare, Jenny Madestam, kunde partiledaren ha varit tydligare med var hon står rent ideologiskt.

– Frågan är om det här talet motverkar oron för att inget ska hända inom partiet, säger hon.

Vad är din analys av Nyamko Sabunis tal?

– Talet i sig var lite hattigt. Hon berörde väldigt många politikområden, vilket kanske inte är konstigt då hon ville ta tillfället i akt. Samtidigt skulle hon ha kunnat vara mer värderingsorienterad och mer ideologisk. Hon hade kunnat förklara vad liberalismen är för henne i dag och i det framtida samhället. Nu låg fokus på att försöka få bort alla utsatta samhället fram till 2030. Det blir handfast och konkret men frågan är om det är liberalism för henne. Jag tror att hon och människorna runtomkring henne behöver fundera ett varv till om var man ska ta partiet och hur man ska framställa henne på ett mer kraftfullt sätt. 

Hur är Nyamkos Sabunis ställning som partiledare?

– På ett sätt har hon ett ganska starkt mandat eftersom hon valdes av medlemmarna under de omröstningar som hållits. Men samtidigt så har hon valts utifrån att hon ska kunna åstadkomma något för partiets räkning. Partiet har nog ganska höga förhoppningar om att det ska hända något med henne vid skutan. Man valde henne också just för att hon sticker ut och vågar ta ut svängarna. Hittills har vi inte sett så mycket av det. Frågan är om det här talet motverkar oron för att inget ska hända.

Finns det något som tyder på att Nyamko kan svänga uppåt?

– Absolut. Eftersom väljarna i dag är så extremt rörliga kan mycket hända på ganska kort tid. Men Nyamko Sabuni måste visa var liberalerna är i dag och våga ta en riktning för partiet. Det är dock svårt när hon står nära regeringen, men samtidigt vill hålla dörren öppen för en allianregering inför nästa val.