Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Madestam: ”Regeländring och hårdare granskning”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressens politikerexpert och statsvetaren Jenny Madestam tror att vi kommer se en regeländring för förtroendevalda politikers boendeersättning. 

Hon menar också att riksförvaltningen kommer vara tvungna att införa hårdare granskningar i framtiden.

Vad är dina reaktioner på att fyra toppolitiker fått boendeersättning trots att de varit skrivna hos sina föräldrar?

– Det här är givetvis mycket anmärkningsvärt. Precis som de andra fall som kommit upp under den senaste tiden. Det visar också på att vi inte har ett tillräckligt tydligt reglemente för bostadsersättning och kanske att man på riksförvaltningen inte gör en tillräckligt tuff granskning när man ger ut bostadsersättning.

Jag tror att det behövs en betydligt starkare tolkning av reglementet och man behöver granska de här ersättningarna tuffare. 

LÄS MER: Toppolitiker skrev sig hos föräldrarna – fick ersättning 

Varför väcker nyheten så mycket känslor trots att det är lagligt?

– Det är ju höginkomsttagare som i talar om. Höginkomsttagare som dessutom är folkets företrädare. Försöker de få in ännu mer pengar så sticker det i människors ögon givetvis. Dessutom har man ett ansvar som politiker och politikerförtroendet riskerar att raseras när den här typen av saker kommer fram. 

Kommer vi se en regeländring i framtiden?

– Det är inte helt omöjligt att det kommer bli en sådan diskussion. Dessutom tror jag att vi kommer se en betydligt tuffare granskning från riksförvaltningen, allt annat vore märkligt. 

LÄS MER: Elisabeth Svantesson fick ersättning för dubbelt boende  

LÄS MER: Jenny Madestam: Kan få konsekvenser både för Svantesson och Moderaterna  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.