Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam: ”Plump i protokollet för regeringen”

Statsvetaren i Expressen TV: ”Jag tror att det blir svårt"
Expressens statsvetare Jenny Madestam.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S.Foto: SUSANNA PETTERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Jenny Madestam är misstroendeförklaringen mot justitieminister Morgan Johansson, S, ”bekymmersam” för regeringen.

Men hon tror inte att den kommer att lyckas.

– Mittenpartierna kommer nog inte gå med på att rösta bort honom, säger Madestam i Expressen TV.

Hur pressad är regeringen?

– Det här är definitivt en plump i protokollet. Det är aldrig positivt när oppositionen väcker misstroende mot en regering eller mot statsministern, så det här är bekymmersamt.

– Det som händer dagligen på gatorna, med skjutning och sprängningar, jagar regeringen och Morgan Johansson och nu tar Sverigedemokraterna tillfället i akt och visar på att man menar att regeringen inte klarar av situationen. Det har Ulf Kristersson och Moderaterna sagt under ganska lång tid, så det är intressant att det blir Sverigedemokraterna som tar initiativet. I väljarnas ögon kommer de nog att framstå som mest handlingskraftiga i den här frågan.

Är det ett sätt för dem att positionera sig ännu mer som oppositionens största parti?

– Absolut. Och det är svårt för Ulf Kristersson och Moderaterna att inte bejaka det här misstroendet, eftersom man sagt hela tiden att regeringen har tappat kontrollen. Så när Sverigedemokraterna gör detta måste man haka på, men det är alltid bekymmersamt när man är andre man på bollen. Och Sverigedemokraterna är ett parti som har högt förtroende när det kommer till lag och ordning och kriminalitetspolitik.

Hur kommer mittenpartierna ställa sig till det här?

– Det blir väldigt svårt, tror jag. Min gissning är att Centerpartiet inte kommer att gå med på det här, man är så uppbunden i regeringssamarbetet. Eftersom man har fått igenom sin politik skulle det vara svårt för Centerpartiet att avsätta en minister i den regering man samarbetar med.

– Liberalerna är betydligt mer oberäkneliga. Det har vi sett flera exempel på, där Liberalerna och Nyamko Sabuni har gjort olika utspel för att hålla en armlängds avstånd till regeringen. Där är det nog en svårare bedömning hur man ska göra, men det vore mäkligt att som parti som samarbetar med regeringen bidra till att avsätta en minister.

– Jag tror det blir svårt att lyckas med misstroendeförklaringen. Mittenpartierna kommer nog inte gå med på att rösta bort Morgan Johansson.

Hör Jimmie Åkesson i Expressen TV:

Utesluter inte att misstroende kommer riktas även mot Mikael Damberg.

Så svarar statsministern

Hör Stefan Löfvens kommentar om misstroendeförklaringen.

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.