Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Madestam om Stefan Löfven: ”Problematiskt”

Förtroenderas för statsministern i mätning från Expressen/Sifo.
Stefan Löfven.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Förtroendet för Stefan Löfven (S) störtdyker.

Det visar mätningen från Expressen/Sifo som publicerades på måndagskvällen.

På en månad tappar landets statsminister hela sex procentenheter – och hamnar först på femte plats i förtroendeligan. 

Expressens statsvetare Jenny Madestam svarar på frågor kring mätningen. 

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, tycker att det är ett anmärkningsvärt ras – håller du med?

– Det får man säga, eftersom det hänt under så kort tid. Men som han också säger, så är det ju en utsatt position. Då gäller det också att man kan göra bra ifrån sig när man gör intervjuer på bästa sändningstid; som den i ”Agenda”. Den intervjun är troligen den största förklaringen till den här nedgången. Så det här är oerhört problematiskt. Frågan man ställer sig är om Stefan Löfven och Socialdemokraterna kommer att kunna hämta tillbaka det här.

Anser du att det resultat vi ser nu är förvånande?

– Jag tycker inte det, eftersom det blivit sådan enorm diskussion och kritik efter ”Agenda”-intervjun. Den har ju gått till historien, och många har menat att det var historiskt uselt hanterat med de märkliga svar som statsministern gav. S har ett problem som parti, men nu riskerar partiledaren helt enkelt att bli ett sänke. Något som alltså blir en börda för partiet. Det ska man akta sig för. Ett parti behöver, när man går knackigt i opinionen, en partiledare som ligger på en hyfsad nivå förtroendemässigt. Och nu ser vi hur det sticker ner här.

Det har funnits spekulationer om att Löfven ska avgå. Tror du att detta spär på det pratet?

– Man kan väl säga så här; efter ”Agenda”-intervjun har Socialdemokraterna försökt att parera detta. Man hade ett partistyrelsemöte förra fredagen, där man tog fram en ny strategi. Den ska handla om att man ska prata mer om välfärden, och att partiet måste bli tydligare. Något som väljarna hittills inte märkt mycket av. Så bedömningen är att det kommer att ske något personskifte.

I topp på mätningen ligger Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD). Vad tänker du kring det?

– Det som utmärker de två är att de är väldigt tydliga i väljarnas ögon i de frågor som ligger högst upp på väljarnas agenda – nämligen migrationsfrågan och lag och ordning.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.