Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madestam: Nya L-topparna kan yrka på att gå ur avtalet

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jenny Madestam, Expressens statsvetare.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Mats Persson gör comeback som ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna. Därmed blir han den tredje i rad av personer som Nyamko Sabuni knyter till sig, som varit öppet kritisk till samarbetet med regeringen. 

Expressens statsvetare, Jenny Madestam, kommenterar Mats Perssons återkomst.

Hur oväntat var det här?

– Inte speciellt oväntat skulle jag säga. Persson är en Nyamko Sabuni-anhängare, och har varit det under partiledarstriden som Liberalerna har bakom sig. Han var ju tydlig med att han tog avstånd från regeringssamarbetet. Han skickade också signaler till partiet att även om man nu ingår i det här samarbetet, och sannolikt också kommer att fortsätta göra det, så vill partiledningen något annat.

Hur viktigt var det för den här fallangen?

– De vill se att man i stället bryter samarbetet, och kanske till och med verkar för att Ulf Kristersson (moderatledaren) ska bli statsminister.

Mats Persson sa under tisdagen att man ska följa januariöverenskommelsen så länge Socialdemokraterna gör det – hur ska man tolka det?

– Det är ju också vad Nyamko Sabuni sagt. Det är villkorat och man kommer att syna att alla punkterna genomförs. Så länge man gör det – eller uppfattar att det görs – kommer avtalet att hållas. Men det gör också att man har en liten öppning för att om det är något som man uppfattar tolkas som man inte fullgör avtalet, så kommer det att finnas en möjlighet att man kan börja yrka på att man ska gå ur det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.