Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam om partiledarnas insatser

Expressens politiska expert om SVT:s debatt i Agenda.
Vem var bäst och vem var sämst? Expressens statsvetare Jenny Madestam guidar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expressens statsvetare Jenny Madestam.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

På söndagen möttes partiledarna i en hård debatt i SVT:s Agenda.

Hur presterade företrädarna – vem var bäst och vem var sämst?

Expressens statsvetare Jenny Madestam guidar.

Nyamko Sabuni:

– Det gick helt okej, även om det var tydligt att hon inte är van vid de snabba replikskiftena, och att man måste ha enkla, slagkraftiga svar att komma med. En aspekt som var tydlig var att hon verkligen står mittemellan januariavtalets partier och den forna alliansen med stöd av SD. Hon var placerad mellan Ebba Busch Thor och Annie Lööf och det är där hon placerar sig i debatten.

Jonas Sjöstedt:

– Det var uppiggande att se honom, för han var verkligen i gasen. Det kan vara hans sista debatt innan han kommer att lämna och det kan ha gjort att han gav ännu mer i kväll. Han var tuff. Han gick på regeringen och Stefan Löfven och menade att alternativet till den ”hemska regeringen” vi har nu skulle innebära en ”rasistisk regering”, vilket upprörde Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson.

Per Bolund:

– Han var kanske till och med en vinnare, utifrån att han är en nykomling. Han har varit en doldis som språkrör och många kan ha uppfattat honom som stel och inte så karismatisk. Men i kväll visade han att han kan ta debatter. Han är modig, vågar sticka in och tar debatten. Han kanske pratar för snabbt, men hellre att man visar engagemang än att det blir för släpigt.

Ebba Busch Thor:

– Hon får ett högt betyg även av mig. Hon är en oerhört skicklig debattör och vet exakt hur slipstenen ska dras. Hon vågar gå på regeringen och statsministern, till exempel gick hon på Stefan Löfven om att nämna någon vårdreform som regeringen fått igenom. Det gjorde att Stefan Löfven blev ganska pressad och till slut fick Annie Lööf rabbla upp satsningar.

Jimmie Åkesson:

– Han skötte sig som han brukar. Han går in i frågorna där det blir tydligt var SD står. Det är ganska lätt att vara partiledare för SD i dag, eftersom den allmänna opinionen i resten av partierna har svängt. Många har anammat SD:s migrations- och kriminalpolitik och både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor har gett tecken på att man inte ryggar från SD. Det gör att hans självförtroende ökar.

Annie Lööf:

– Hon hamnade lite i skymundan och det handlar om att hon är i ett svårt läge. Hon har å ena sidan sagt att hon ska vara i opposition till regeringen, men samtidigt sagt att hon ska vara med i januariavtalet. I kväll tycker jag att januariavtalet var i första rummet för Annie Lööf. Jag tror att Stefan Löfven och Per Bolund var nöjda med Annie Lööfs insats.

Ulf Kristersson:

– Ulf Kristersson har ett stort behov nu av att visa att Moderaterna är ett parti med en restriktiv migrationspolitik och en borgerlig kriminalpolitik som är att räkna med. Det visade han tydligt. Generellt har väljarna uppfattat att Moderaterna har varit lite svajiga, men nu är det tydligt att partiet vill ha en alliansregering med stöd av SD.

Stefan Löfven:

– Det var blandat från statsministerns sida. Han var mer offensiv än vanligt och mer inne i frågorna. Lite tuffare, för i bland tenderar han att se väldigt pressad ut. Men i diskussionerna om sjukvård och välfärd såg han ut så igen. Han kan inte detaljerna i alla januariavtalets områden och det är naturligt som statsminister, men då hamnar han i det där läget som inte är fördelaktigt för honom. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.