Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny Madestam om Erik Ullenhags tuffa vägval

Expressens Jenny Madestam kommenterar nomineringen av Nyamko Sabuni.
Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Expressens statsvetare Jenny Madestam kommenterar valberedningens beslut att nominera Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna. 

– Frågan är om Erik Ullenhag kommer löpa linan ut, säger hon i Expressen TV. 

Expressens statsvetare Jenny Madestam svarar på frågor kring valberedningens beslut att nominera Nyamko Sabuni till ny partiledare för Liberalerna. 

Ett beslut som de släppte på Svenska Dagbladets debattsida under måndagen. 

Hur tungt väger valberedningens nominering av Nyamko Sabuni? 

– Det är en tung nominering. Dock ska det sägas att Liberalerna är ett parti där medlemmarna och ombuden upplever sig ha stark frihet och inte bara går på vad valberedningen säger, som man gör i Socialdemokraterna. Men likväl, i det här skedet som partiet är i, så är det säkert så att om det finns några osäkra ombud så kanske deras ställningstagande blir enklare nu när valberedningen har pekat ut en kandidat. Och detta tillsammans med de medlemsomröstningar som blivit så uppmärksammade, säger Jenny Madestam. 

Vad kan tala för att Erik Ullenhag blir vald till partiledare, trots valberedningens beslut? 

– Då krävs det nog ganska mycket. Att de enskilda ombuden gör en annan bedömning, och det har vi ju faktiskt sett att de gjort också. Det finns vissa ombud som kommer rösta emot sitt länsförbunds nominering, men jag tror inte att det räcker. När man lyssnar i partiet så tycks det som att en majoritet av ombuden kommer rösta enligt det här förslaget och att Sabuni kommer leda. 

Under söndagen meddelade Johan Pehrson valberedningen att han drar sig ur partiledarstriden, skulle det kunna vara ett alternativ för Erik Ullenhag när han nu verkar ha så lite stöd i partiet? 

– Det är frågan, om han ska löpa linan ut. Det är möjligt att han gör det med motivet att det är viktigt att det finns flera kandidater att välja på under landsmötet på fredag, den demokratiska aspekten. Å andra sidan så blir det kanske att underblåsa konflikten än mer. Och när han förlorar så kan man kanske tycka att fallet blir ännu hårdare, än om han hoppar av nu. 

Vad tror du händer de närmaste dagarna? 

– De närmaste dagarna tror jag att vi kommer få svar på om Ullenhag också står kvar som kandidat och jag tror att vi också kommer få höra olika ombud, olika liberala företrädare, som går ut och säger bu eller bä i förhållande till vad valberedningen har kommit fram till och uttalar sig allmänt i diskussionen. Sedan kanske man också börjar nästa diskussion, det vill säga: vad ska partiet välja för väg politiskt? Då kanske det kan börja diskuteras, säger Jenny Madestam. 

Johan Pehrson hoppade tidagre av.