Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jenny Madestam: Centerns beslut är kontroversiellt

Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Centerpartiet har beslutat att verka för att omskärelse av pojkar som inte sker av medicinska skäl ska förbjudas i Sverige.

Partiledningen står inte bakom beslutet, som mött hård kritik. 

Här kommenterar Expressens expert Jenny Madestam beskedet från C-stämman i Karlstad. 

Hur omstritt är det här beslutet? 

Det visar sig redan på stämman att det här är ganska omstritt eftersom partiledningen är emot beslutet – det visar att det inte är en självklarhet heller i partiet. Det har kommit väldigt kritiska röster från judiska och islamska föreningen och närliggande organisationer. Det här är något som blir uppmärksammat. Det är hyfsat kontroversiellt skulle jag vilja säga. Men det som också är intressant är att det just kommer från Centerpartiet. De har profilerat sig som det liberala partiet i Sverige, och som motkraften till SD. Att just det partiet fattar ett sådant här beslut, som en del uppfattar som en inskränkning av religionsfriheten, är uppseendeväckande utifrån hur partiet uppfattas. 

Kan det här skada partiet? 

Jag tror egentligen inte att det här behöver bli ett stort besvär för partiet, mer än att det blir en diskussion. Det är högst osannolikt att det här är något som det blir reell politik av. Just nu finns det inget parti som C kommer att vilja göra upp om det här med. Det här är mer en symbolfråga, som partiet också ägnar sig åt. Min gissning är att partiledningen inte kommer att vara så aktiva i att driva den här frågan. 

Rent generellt – hur går det för Centerpartiet nu? 

Jag skulle vilja säga att läget är ganska bra. Partiet har rönt väldigt stora framgångar i budgetsamarbetet med regeringen. Det är med det man nu går in i stämman, och vad jag såg var det många glada ansikten. Man har lyckats få igenom för partiet väldigt viktiga reformer och samtidigt står man utanför regeringen och uppfattar sig själva vara ett oppositionsparti. Nu är frågan hur man ska ta vidare det här de kommande åren.