Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny Madestam: Försprång för Ulf Kristersson

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Att M-KD-budgeten röstades igenom kanske innebär att Moderatledaren Ulf Kristersson har ett litet försprång i kampen om regeringsmakten, tror statsvetaren Jenny Madestam. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att M+KD-budgeten vann kan innebära fördel för M-ledaren Ulf Kristersson i kampen om statsministerposten. 

Det tror Jenny Madestam, statsvetare och Expressens politiska expert. 

– Inte minst att väljarna ser att det är en M+KD-budget som går igenom. Det kanske gör att Ulf Kristersson får ett litet försprång, säger hon. 

Det blev Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag som vann vid onsdagens omröstning. 

Detta sedan Centerpartiet och Liberalerna först röstat på sina egna budgetmotioner och sedan lagt ner sina röster i den avgörande omröstningen. 

– Det framgår att det finns en majoritet, eller oenighet kan man också kalla det för, som har lett till att övergångsregeringen inte får regera på den budget man önskar, utan tvärtom på en mer konservativt inriktad budget, säger Jenny Madestam i Expressen TV och fortsätter: 

– Det finns i riksdagen ett liberalt block, ett konservativt block som Sverigedemokraterna ingår i och ett mer socialistiskt inriktat block – och det är det som gör det här så svårt.

 

Ännu större avstånd mellan S och M

Men exakt vad utfallet i budgetomröstningen betyder för regeringsbildningen är oklart. 

Enligt Jenny Madestam kan man kanske säga att det politiska läget både blivit både svårare och lättare efter att budgetstriden avgjorts. 

Hon bedömer att ett regeringssamarbete mellan S och M nu framstår som ännu mindre sannolikt nu än tidigare. 

– På ett sätt är det naturligtvis svårare – för nu är det verkligen hårt mot hårt. Socialdemokraterna är knappast speciellt nöjda med att Moderaterna och Kristdemokraterna lade fram ett eget budgetförslag, som också har gått igenom. S har talat om att de tycker att vi skulle haft en övergångsopposition under den här perioden – det vill säga att oppositionen inte ska lägga fram skarpa förslag på det här viset. Det här har gjort att man förmodligen glidit ännu längre ifrån varandra. 

 

Madestam: ”Försprång för Kristersson”

Om någon av statsministerkandidaterna har fördel just nu menar Jenny Madestam att det är M-ledaren Ulf Kristersson.

– Inte minst att väljarna ser att det är en M+KD-budget som går igenom. Det kanske gör att Ulf Kristersson får ett litet försprång – att han faktiskt kan vinna en votering i kammaren om att bli statsminister, vilket också mycket väl kan bli utgången i den här mycket utdragna processen eftersom förhandlingarna mellan S, MP, C och L bröt samman, säger hon.    

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!